Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo instigă Irakul împotriva Iranului

pbs
Mike Pompeo

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, l-a îndemnat luni pe premierul irakian Adel Abdul Mahdi "să păstreze suveranitatea Irakului" în faţa "atacurilor" Iranului, la o zi după un tir de rachete asupra ambasadei Statelor Unite la Bagdad, notează AFP potrivit Agerpres.

Într-un apel telefonic, secretarul de stat american şi-a exprimat "indignarea în faţa atacurilor repetate ale grupurilor armate ale Iranului împotriva instalaţiilor americane din Irak", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

"Guvernul irakian trebuie să ia imediat măsuri pentru a proteja instalaţiile noastre diplomatice cum este prevăzut în dreptul internaţional", a insistat Mike Pompeo pe Twitter.

Potrivit Departamentului de Stat, el a salutat, totuşi, "angajamentul premierului Abdel Mahdi de a întări securitatea pentru protejarea personalului american".

"Aceste atacuri demonstrează un dispreţ gratuit pentru suveranitatea irakiană şi o incapacitate de a ţine sub control aceste grupuri armate periculoase", a subliniat el.

Mike Pompeo a afimat că rachetele de duminică, care au lovit pentru prima dată direct ambasada americană făcând un rănit, au fost "o tentativă pentru a deturna atenţia irakiană şi internaţională de la represiunea brutală, de către Iran şi agenţii săi, a manifestanţilor paşnici irakieni".

"Secretarul de stat Pompeo l-a încurajat pe premier să păstreze suveranitatea Irakului şi a reafirmat sprijinul durabil al Statelor Unite pentru poporul irakian", a adăugat diplomaţia de la Washington.

De asemenea, el s-a arătat dispus să discute despre "amploarea" prezenţei forţelor americane în Irak "în timp", în contextul în care parlamentul irakian a votat în favoarea retragerii lor totale după lovitura americană de la 3 ianuarie la Bagdad care l-a ucis pe influentul general iranian Qassem Soleimani şi pe locotenentul său irakian.

Washingtonul refuză să discute despre o astfel de retragere, dar este favorabil analizării unui parteneriat bilateral sub toate aspectele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.