Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo invocă securitatea naţională în pofida loviturii din Senat

Heavy.com
Donald Trump

La o zi după dubla lovitură dată de Senat relaţiilor cu Arabia Saudită, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, s-a referit din nou, vineri, la securitatea naţională pentru a apăra alianţa cu Riadul, relatează AFP preluată de Agerpres.

"Cu siguranţă, avem un mare respect pentru ceea ce face puterea legislativă şi suntem în contact permanent cu congresmenii, deci le înţelegem preocupările", a declarat Mike Pompeo în cursul unei conferinţe de presă la Washington.

"Facem tot ce ne stă în putinţă" pentru a lua deciziile care sunt "bune pentru Statele Unite şi asigură securitatea ţării noastre" şi "vom continua să facem aceasta în lumina votului de joi", a adăugat el.

Într-o răsturnare de situaţie fără precedent în politica externă de la începutul mandatului lui Donald Trump, Senatul, dominat, totuşi, de propria tabără republicană, l-a dezaprobat joi pe preşedintele Statelor Unite, cerând încetarea sprijinului american pentru coaliţia condusă de Arabia Saudită în Yemen şi denunţând, într-un larg consens, responsabilitatea prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Administraţia Trump afirmă public că nu deţine dovezi incontestabile care facă legătura între prinţ şi ordinul de a-l ucide pe jurnalistul saudit, în timp ce rapoartele CIA permit să se tragă concluzia, potrivit unui mare număr de senatori şi media americane, că el a fost cel care a comandat asasinatul. Iar preşedintele american a reafirmat alianţa "de neclintit" cu regatul saudit, indiferent de rolul puternicului său lider.

Această alianţă este considerată indispensabilă de către guvernul american pentru a contracara Iranul, inamicul comun din Orientul Mijlociu. Din acest motiv, nu se pune problema de a retrage sprijinul militar şi logistic acordat saudiţilor care intervin în Yemen împotriva rebelilor houthi sprijiniţi de Iran.

"Preşedintele Trump a fost foarte clar nu doar în legătură cu importanţa de a-i trage la răspundere pe cei care l-au asasinat pe Jamal Khashoggi, dar şi cu protejarea civililor americani", a explicat Mike Pompeo. "Există un risc real pentru Statele Unite", a mai spus el, subliniind că iranienii au ucis sau au fost implicaţi în moartea a "sute de mii de persoane în Orientul Mijlociu", printre care "sute de soldaţi americani"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.