Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După John Bolton, iranienii au pus tunurile și pe Mike Pompeo: tentativă de asasinat pentru o sumă uriașă

pbs
Mike Pompeo

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a fost vizat de un complot de asasinat iranian, alături de fostul consilier pentru securitate națională John Bolton.

O sursă apropiată lui Pompeo a declarat pentru Axios că fostul secretar de stat se afla pe lista de urmărire a lui Shahram Poursafi. Departamentul de Justiție (DOJ) l-a acuzat oficial miercuri pe Poursafi că a plănuit să angajeze pe cineva pentru a-l ucide pe Bolton și o altă persoană neidentificată.

Departamentul de Justiție l-a acuzat oficial pe Poursafi de două capete de acuzare: utilizarea facilităților comerciale interstatale pentru a pune în aplicare un plan de crimă la comandă și încercarea de a furniza sprijin material pentru un complot transnațional de crimă. El riscă până la 25 de ani de închisoare pentru acuzațiile combinate.

Publicația The Hill a luat legătura cu Departamentul de Justiție pentru confirmare.

DOJ spune că Poursafi a încercat să plătească 300.000 de dolari cuiva pentru a-l ucide pe Bolton în Washington, D.C., sau Maryland, în timp ce a oferit o plată de 1 milion de dolari pentru a ucide o a doua persoană care nu a fost dezvăluită miercuri.

Într-o conversație transmisă în documentele de acuzare, Poursafi face referire la cea de-a doua sarcină la o sursă confidențială și spune că aceasta implica un "fost oficial de rang înalt al Guvernului Statelor Unite din administrația Trump".

Departamentul de Stat ar fi cheltuit peste 131 de milioane de dolari pentru servicii de protecție între august 2021 și februarie 2022 pentru protecția lui Pompeo și a fostului emisar pentru Iran Brian Hook. Cei doi primeau securitate 24 de ore din 24 începând cu luna martie.

Bolton a declarat miercuri la CNN că detaliul său de la Secret Service a fost retras în ziua în care a demisionat din administrația Trump în 2019, dar că președintele Biden i-a restabilit protecția pe fondul îngrijorărilor legate de amenințările la adresa vieții sale.

DOJ a declarat că Poursafi, un naționalist iranian și membru al Corpului Gardienilor Revoluției Iraniene, probabil că l-a vizat pe Bolton și pe cel de-al doilea individ pentru a se răzbuna pe SUA pentru atacul cu drone din ianuarie 2020 și uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Pompeo a ocupat funcția de secretar de stat din 2018 până la sfârșitul administrației Trump, în ianuarie 2021.

"Ministerul Justiției m-a informat că am fost ținta unui asasinat din partea Gărzilor Revoluționare Iraniene", a spus Mike Pompeo.

Iranul a respins miercuri ca neîntemeiată acuzaţia Statelor Unite la adresa unui iranian pentru un complot ce ar fi vizat uciderea lui John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, transmite Reuters, informează Agerpres.

"Iranul avertizează cu fermitate împotriva oricărei acţiuni împotriva cetăţenilor iranieni sub pretextul acestor acuzaţii ridicole şi fără temei", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran, Nasser Kanaani, potrivit presei iraniene.

Departamentul american de Justiţie l-a acuzat oficial miercuri pe un membru al Gărzilor Revoluţionare iraniene de complot în vederea asasinării lui John Bolton. Sharam Pursafi, cunoscut şi ca Mehdi Rezayi (45 de ani) a fost inculpat pe motiv că "a încercat să plătească 300.000 de dolari unor persoane din SUA pentru a executa asasinatul la Washington sau în Maryland". Asasinarea lui Bolton ar fi fost un act de răzbunare pentru moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în ianuarie 2020 de o dronă americană pe aeroportul internaţional din Bagdad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.