Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miliardar din Thailanda, principalul opozant al guvernului, rămâne fără mandatul de deputat

thailanda

Miliardarul Thanathorn Juangroongruangkit, unul dintre principalii opozanţi faţă de guvernul thailandez, a rămas miercuri fără mandatul de deputat, acuzat că a încălcat legea electorală la alegerile legislative din martie, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Mandatul său s-a încheiat", a declarat Worawit Kangsasitiam, judecător la Curtea Constituţională.

Dacă este declarat vinovat, omul de afaceri ar putea fi exclus ulterior din viaţa politică şi condamnat la maximum 10 ani de închisoare.

Partidul său de opoziţie Future Forward (FFP, Viitorul Înainte) a devenit a treia forţă politică a ţării la sfârşitul alegerilor legislative controversate din martie, câştigate de generalul Prayut Chan-O-Cha la putere de la lovitura de stat din 2014 şi acum în fruntea guvernului civil.

De atunci, Thanathorn Juangroongruangkit, în vârstă de 40 de ani, nu s-a oprit din lansarea de atacuri împotriva armatei, încă foarte puternică în regat. El pledează în special pentru o scădere a cheltuielilor militare şi oprirea recrutărilor.

El se confruntă de asemenea cu mai multe proceduri judiciare.

În acest caz, el a fost acuzat de comisia electorală că a deţinut acţiuni în grupul media V-Luck în momentul alegerilor, ceea ce este interzis de codul electoral. Comisia a sesizat atunci Curtea Constituţională.

"V-Luck era încă un grup media pe 6 februarie, data la care partidul Future Forward s-a înscris la alegeri", ceea ce îl descalifică pe Thanathorn Juangroongruangkit ca deputat, a detaliat judecătorul Worawit Kangsasitiam.

Acest om de afaceri foarte bogat a fost suspendat temporar din funcţiile sale parlamentare în mai, în aşteptarea deciziei Curţii.

Pentru susţinătorii săi, acest caz vizează eliminarea unuia dintre cei mai populari politicieni din ţară.

Curtea Constituţională, apropiată de putere, a redus deja la tăcere voci recalcitrante chiar înainte de alegerile din martie, când a declarat dizolvarea mişcării Thai Raksa Chart, legată de fostul premier în exil Thalesin Shinawatra, un alt adversar al militarilor.

Acest partid a nominalizat-o pe sora regelui drept candidat pentru funcţia de şef al guvernului, un act considerat "ostil monarhiei constituţionale".

FFP este una dintre puţinele voci care îndrăzneşte să critice monarhia, la fel de puternică pe cât este de misterioasă în Thailanda.

În octombrie, 70 dintre deputaţii formaţiunii au votat împotriva unui decret regal prin care se transferau două unităţi militare cheie sub controlul direct al regelui Maha Vajiralongkorn, unul dintre cei mai bogaţi suverani din lume. Cu toate acestea, decretul a fost aprobat cu o majoritate zdrobitoare de parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.