Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Milioane de iranieni sărbătoresc în stradă Revoluţia Islamică şi îl critică dur pe Trump - VIDEO

Milioane de iranieni manifestează vineri în toată ţara pentru a celebra 38 de ani de la Revoluţia Islamică din 1979, o demonstraţie de forţă faţă de politica ostilă Teheranului a preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

În capitala Teheran, sute de mii de persoane se adunau în marea piaţă Azadi (Libertate), conform imaginilor de la televiziunea de stat care arată de asemenea mari adunări şi în alte oraşe.

Citeşte şi: Belgia este criticată dur pentru compensaţiile acordate victimelor atacului terorist din Bruxelles

Manifestanţii aveau pancarte cu 'Moarte Americii' şi au călcat în picioare mari drapele americane, afişând totodată fotografii cu Donald Trump, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu premierul britanic Theresa May. "Iranienii nu se tem de ameninţări", era scris pe aceste fotografii.

Ei au afişat de asemenea fotografii cu ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem, care a făcut apel marţi la iranieni 'să răspundă' la ameninţările preşedintelui Trump defilând vineri pentru a celebra victoria Revoluţiei Islamice, care a răsturnat în 1979 regimul şahului în Iran, aliat al SUA.

"Prezenţa populaţiei este un mesaj pentru Trump: în cazul în care comite o greşeală, poporul îl va face să regrete", a declarat deputatul reformator Mostapha Kavakebian, prezent la defilarea de la Teheran.

Liderul reformatorilor, fostul preşedinte Mohammad Khatami (1997-2005), care este supus unor restricţii de către putere, a făcut de asemenea apel la iranieni să participe masiv la defilări "pentru a neutraliza comploturile".

"În faţa oricărei ameninţări la adresa regimului, a integrităţii teritoriale şi a intereselor naţionale, nu vom ezita niciun moment să opunem rezistenţă", a spus el, făcând apel la "reconciliere naţională".

Citeşte şi: Ultimul sondaj îl DĂRÂMĂ pe Francois Fillon: 70% dintre francezi îi cer să se retragă

După învestirea lui Trump la 20 ianuarie, tensiunile au fost tot mai mari între Washington şi Teheran, ale căror relaţii diplomatice au fost întrerupte la scurt timp după Revoluţia Islamică şi ocuparea Ambasadei americane de la Teheran.

Preşedintele american a criticat în special noul acord nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), iar SUA au impus noi sancţiuni împotriva Teheranului după un test cu rachetă al acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.