Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militantele Femen au manifestat la Paris împotriva crimelor asupra femeilor

Şaizeci de militante ale mişcării Femen au ocupat pentru scurt timp joi curtea monumentului Palais-Royal, în plin centrul Parisului, pentru "a aduce un omagiu" celor aproximativ 60 de femei "asasinate" de la începutul anului în Franţa şi pentru a denunţa "indiferenţa guvernului", relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Ajunse la faţa locului la ora 09.00 GMT, activistele la bustul gol s-au urcat zece minute pe celebrele coloane Buren din curte, mai întâi în linişte şi cu pumnii ridicaţi, apoi eliberând fumigene roz şi strigând: "Pentru femeile asasinate, patria indiferentă", "Nici una în plus" şi "Opriţi feminicidul!".

Citește și: Ipoteza care dinamitează scena politică: Traian Băsescu sau Victor Ponta, premier!

Sloganurile au fost apoi reluate şi în timpul ieşirii lor rapide până în Piaţa Palais-Royal, în faţa Muzeului Luvru, unde militantele s-au dispersat rapid, sub privirile celor câtorva turişti prezenţi la faţa locului.

Pe sâni ele şi-au pictat în negru numele femeilor ucise în Franţa de la 1 ianuarie: "Gaëlle, înjunghiată în şase luni de sarcină", "Josette, împuşcată mortal", "Chantal, omorâtă în bătaie", "Céline, aruncată de la fereastră cu bebeluşul său de trei luni".

Citește și: Ieșire distrugătoare la adresa lui Dan Barna: ‘Sper, într-o zi, să ajungeți unde vă e locul în cartea de istorie. La gunoi!’

Este o acţiune simbolică, menită "a crea un Panteon sub cerul liber pentru a le omagia", a explicat pentru AFP ucraineanca Inna Şevcenko, figură emblematică a mişcării Femen.

"La fiecare două zile, numărăm o nouă victimă" şi "nu vedem întotdeauna reacţia la care ne-am fi aşteptat", a adăugat ea, denunţând "indiferenţa guvernului" francez pe acest subiect.

Citește și: Rareș Bogdan, precizare de ultimă oră: Nu e adevărat!

Această acţiune a avut de asemenea ca scop să "sensibilizeze societatea" la fenomenul feminicidelor din ţară. "Dacă ar fi existat 60 de victime bărbaţi, imaginaţi-vă care ar fi fost reacţia", a spus ea.

În 2017, 130 de femei au fost ucise de soţul lor sau de fostul soţ, adică una la trei zile. În fiecare an, în Franţa, aproape 220.000 de femei sunt supuse violenţelor din partea partenerului lor sau fostului partener.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.