Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raid violent în nordul Kosovo: militanţi sârbi au atacat poliţişti şi un birou al comisiei electorale

cocktail molotov, kosovo

Militanţi sârbi din nordul Kosovo au atacat marţi funcţionari electorali şi ofiţeri de poliţie într-o zonă a teritoriului kosovar populată majoritar de sârbi, informează dpa, conform Agerpres.

Poliţia din capitala kosovară Pristina a anunţat că atacatorii au tras focuri de armă în aer şi au detonat explozivi. Un birou al comisiei electorale a fost distrus.

Cu toate acestea, nimeni nu a fost rănit în incidentele din Mitrovica de Nord şi Zubin Potok.

Alegeri au fost programate să aibă loc între 18 şi 25 decembrie, după demisii ale primarilor sârbi în municipalităţile din nordul Kosovo, ale judecătorilor şi ofiţerilor de poliţie.

Oficialii au demisionat ca formă de protest împotriva unei reglementări a guvernului kosovar care declară nevalide plăcuţele de înmatriculare a vehiculelor folosite de etnici sârbi.

La 21 noiembrie, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că situația din Kosovo este este în pragul unor ciocniri și a menționat că autoritățile autoproclamatei Republici Kosovo au trimis forțe speciale ale Ministerului de Interne în nordul populat de sârbi al provinciei. În plus, el a subliniat că Pristina plănuiește de luni de zile acțiuni violente.

La presiunile UE şi SUA, guvernul din Pristina a suspendat penalizările planificate împotriva şoferilor ale căror maşini au plăcuţe de înmatriculare sârbeşti.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, la nouă ani după acţiunea militară a NATO împotriva Serbiei.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, care este în prezent populată aproape exclusiv de etnici albanezi. Circa o treime dintre cei aproximativ 120.000 de etnici sârbi din Kosovo locuiesc într-o zonă ce include Mitrovica de Nord şi alte trei municipalităţi care se învecinează direct cu Serbia.

Potrivit dpa, Belgradul îşi exercită influenţa în Mitrovica de Nord prin activişti militanţi şi bande criminale, care ridică în mod repetat baraje rutiere şi iniţiază incidente violente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.