Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militarii din Peru sunt criticați aspru de către preşedintele interimar după ce au semnat o scrisoare acuzând fraudă la alegeri

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot

Preşedintele interimar peruan, Francisco Sagasti, a criticat aspru vineri apelul unor militari în retragere în favoarea unei intervenţii a armatei pentru a-l împiedica pe candidatul stângii radicale, Pedro Castillo, să fie declarat învingător în alegerile prezidenţiale, notează AFP.

"Este inacceptabil (...) ca acest grup de indivizi în retragere din armată să creadă că pot incita înaltul comandament al armatei terestre, aerului şi marinei să încalce statul de drept", a declarat Francisco Sagasti într-un discurs televizat.

Mai multe sute de ofiţeri în retragere au semnat o scrisoare care, preluând acuzaţiile de "fraudă" formulate de candidata dreptei populiste, Keiko Fujimori, solicita armatei să-l împiedice pe Pedro Castillo să fie proclamat "ilegal şi nelegitim" preşedinte al Peru.

La 12 zile după turul al doilea de la 6 iunie, ţara andină aşteaptă în continuare să îşi cunoască viitorul preşedinte.

Pedro Castillo, un profesor şi sindicalist de 51 de ani, conduce în al doilea tur cu 50,12% din voturi la 100% din buletinele de vot numărate, faţă de 49,87% pentru Keiko Fujimori, un avans de aproximativ 44.000 de voturi.

Dar Keiko Fujimori, care şi-a înmulţit acuzaţiile de "fraudă" fără a prezenta dovezi oficiale, a cerut anularea a zeci de mii de voturi. Aceste recursuri sunt în prezent examinate de autoritatea electorală.

Scrutinul a fost calificat drept "pozitiv" şi fără "nereguli grave" de către misiunea de observatori electorali ai Organizaţiei Statelor Americane (OSA).

Scrisoarea militarilor în retragere, care acuză " înaltele autorităţi guvernamentale" că au preluat "cauza" candidatului de stânga, a fost predată joi comandamentului superior al armatei, la Lima.

Ea a fost urmarea unui alt apel similar lansat luni de 64 de generali şi amirali în retragere, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.