Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militarii din Sri Lanka au demolat tabăra protestatarilor din fața biroului președintelui

Agerpres.ro
Sri Lanka protest

Poliția și trupele militare din Sri Lanka au îndepărtat cu forța protestatarii antiguvernamentali care au campat în fața biroului prezidențial din Colombo, într-un raid efectuat vineri, înainte de răsărit, la ordinul noului președinte al țării, potrivit CNN.

Potrivit unor imagini publicate pe rețelele de socializare militarii au dărâmat corturile și au reținut protestatarii aflați în fața clădirii prezidențiale din Galle Face, la două zile după ce țara afectată de criză a învestit un nou lider. Fostul prim-ministru Ranil Wickremesinghe a depus miercuri jurământul oficial în calitate de președinte al țării și a emis un ordin prin care a cerut forțelor armate să mențină ordinea publică.

Purtătorul de cuvânt al poliției, SSP Nihal Thalduwa, a confirmat că nouă bărbați au fost reținuți și vor apărea vineri în fața instanței. Protestatarii au campat în fața biroului prezidențial timp de luni de zile, cerând demisia fostului președinte Gotabaya Rajapaksa, care a fugit din țară, dar și a lui Wickremesinghe, un aliat cheie al lui Rajapksa. Ambii bărbați au administrat o criză economică care i-a făcut pe cei 22 de milioane de locuitori ai țării să se lupte pentru a cumpăra combustibil, alimente și produse de primă necesitate.

O echipă a CNN aflată în capitală a confirmat că situația de pe străzi era calmă după raidul de dimineață. Toate drumurile și străzile care duc spre zonă au fost izolate și sunt supravegheate de forțele de securitate. Forțele armate păzesc în prezent intrarea în Secretariatul prezidențial și par să dețină controlul total al clădirii. Bannerele care erau atârnate în partea de sus a clădirii au fost, de asemenea, îndepărtate, conform Mediafax.

Unii observatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de forță folosit în timpul raidului. De asemenea, Baroul avocaților din Sri Lanka a emis o declarație și „condamnă cu fermitate și fără rezerve utilizarea forței și a violenței de către autorități în atacarea protestatarilor". Comisia pentru Drepturile Omului din Sri Lanka a condamnat, de asemenea, raidul, numindu-l „un atac brutal și josnic asupra protestatarilor pașnici" și o „încălcare totală a drepturilor fundamentale ale oamenilor".

Diplomații și-au exprimat și ei îngrijorarea.

„Cerem autorităților să dea dovadă de reținere și să asigure accesul imediat la asistență medicală pentru cei răniți", a scris pe Twitter ambasadoarea SUA în Sri Lanka, Julie Chung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.