Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miliţii proguvernamentale au executat prizonieri în Irak

teroristi jihadisti statul islamic

Miliţii irakiene proguvernamentale au executat patru bărbaţi suspectaţi de apartenenţă la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în nordul Irakului, a denunţat duminică organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP.

Conform ONG-ului, execuţiile datează de la 29 noiembrie şi au avut loc în apropiere de satul Chayalat al-Imam, situat la circa 70 de km sud de Mosul, ultimul mare bastion al SI vizat de două luni de o vastă ofensivă a forţelor irakiene.

Acestea din urmă au fost martore la cel puţin o execuţie, dar nu au intervenit, potrivit unor localnici citaţi de HRW.

Citește și: Obama face PRAF Rusia: 'Este o țară mai SLABĂ decât SUA' - VIDEO

"Guvernul irakian trebuie să indice clar că miliţiile pe care le susţine nu au acceptul de a maltrata sau executa prizonieri, indiferent care ar fi presupusele lor fapte", a subliniat într-un comunicat Lama Fakih, directoare adjunct pentru Orientul Mijlociu a HRW.

Locuitorii din Chayalat al-Imam, adunaţi într-o piaţă la sud de sat la ordinele miliţiilor, au văzut cum acestea din urmă au ucis un bărbat pe nume Ahmed, despre care fratele său a spus că s-a alăturat pentru scurt timp organizaţiei extremiste înainte de a se întoarce la familie, conform HRW.

Localnicii au afirmat de asemenea că au văzut cadavrele a trei bărbaţi care erau ţinuţi prizonieri de un grup paramilitar, dar nu au asistat la execuţiile lor.

Potrivit unui responsabil local citat de HRW, aceste miliţii aparţin grupării Hashed al-Jubur, prin urmare sunt membri ai tribului Jubur.

În campania de recucerire a oraşelor căzut sub controlul Statului Islamic în 2014, trupele proguvernamentale au primi ajutorul preţios al unor forţe paramilitare, Unităţile Populare de Mobilizare.

Aceste forţe - al căror nucleu este constituit din miliţii şiite susţinute de Iran - cuprind de asemenea grupări sunnite şi creştine, anunță Agerpres.

Ele au fost acuzate în mai multe rânduri că au comis abuzuri, printre care execuţii sumare, răpiri sau distrugeri în cadrul războiului împotriva jihadiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.