Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Millennium Building Development, precizări de ULTIMĂ ORĂ despre soartea Cathedral Plazza

catedrala sf iosif

Millennium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, transmite opiniei publice că mulți investitori români și străini sunt extrem de preocupați de situația Catedral Plaza, în special de acțiunile IPS Ioan Robu care vizează dezinformarea și manipularea autorităților și a cetățenilor, folosindu-se de imaginea Bisericii Catolice și a Vaticanului.

Acest caz poate deveni un simbol negativ pentru orice investitor care cu bună credință cumpără un teren proprietate privată, construiește o clădire cu toate autorizațiile de construcție și avizele necesare, dar din cauza neclarității legislative, a ezitărilor și necorelării dintre autoritățile administrative și mai ales din cauza unui vecin abuziv, nu-și poate folosi clădirea. Este grav și greu de suportat să știi că de mai bine de 6 ani, Statul român încasează impozit pe această proprietate, că investiția valorează circa 70 de milioane de euro, că nu poți crea locuri de muncă și ești expus ca investitor unei campanii de minciuni, distorsionări ale realității și unei agresivități fără margini asupra specialiștilor (arhitecti, structuriști, constructori, mediul academic) care nu împărtășesc punctul de vedere al unui reprezentant al bisericii, motivat doar de orgoliu și de dorința de a-și mușamaliza propria implicare în construirea acestei clădiri.

IPS Robu a ajuns atât de departe cu minciuna încât acum încearcă atragerea Vaticanului și a Papei Francisc I într-un război personal generat de eșecul acestuia de a obține de la foștii proprietari ai Millennium avantaje materiale sub forma unor spații însemnate din noua clădire. Se transformă astfel un conflict de vecinătate într-un război pentru demolarea clădirii, cu toate riscurile pentru vecinătăți (din nou dovedite prin studii de specialitate) sub deviza „scopul scuză mijloacele”. Care este motivul real pentru care IPS Robu dorește demolarea clădirii? În niciun caz protejarea monumentului Catedrala Sf. Iosif, care prin numeroase studii de specialitate s-a dovedit că nu este afectată de clădirea Cathedral Plaza.

Prea des trebuie să intervenim public și să dezmințim discursul manipulator al arhiepiscopului Robu! Exemplul citării Excelenței  Buendia  în fața premierului României când ar fi comparat clădirea Millennium cu Turnul din Pisa este o dovadă a disperării cu care încearcă să își susțină propria cauză, în lipsa argumentelor tehnice. Recent, IPS Robu l-a pus pe ministrul Culturii în situația jenantă de a afirma lucruri grave ("Papa nu vine în România din cauza Cathedral Plaza), care au antrenat la limita scandalului public și Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe într-un scandal internațional. Același lucru s-a întâmplat și în cazul unui candidat la Primăria Capitalei, care probabil tot la îndemnul IPS Robu a afirmat, fără o minimă informare prealabilă asupra situației juridice a clădirii, că dacă va câștiga cursa electorală „va da jos Cathedral Plaza”.

Ce șanse are în această situație Millennium în fața justiției când ministrul Culturii, care deține și calitatea de intervenient în procese, declară în modul cel mai abuziv cu putință că Papa Francisc nu vine în România din cauza clădirii Cathedral Plaza, pe care o declară monument al corupției? Proprietarul Millennium solicită, de peste doi ani, prin scrisori oficiale și memorii adresate Ministerului Culturii, întâlniri pentru clarificări cu un reprezentant al Ministerului Culturii, fără niciun rezultat.

De altfel, trebuie spus și că în poziția prezentată instanței de judecată de precedentul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, se ascunde faptul că Ministerul Culturii este cel care a aprobat proiectul Catedral Plaza, fără acest aviz nefiind posibilă construirea edificiului. Despre ce justiție vorbiți?  Despre justiția pe care Arhiepiscopul Robu o manipulează de 10 ani?

Ce înalt prelat obligă preoții să citească la slujbele religioase îndemnuri către enoriași de a ieși în stradă și de a protesta, pentru a servi interesului său personal? Ce înaltă față bisericească face sute de  plângeri penale împotriva unor oameni nevinovați care au avut o părere favorabilă proiectului și amenință profesori și instituții să nu spună adevărul despre siguranța proiectului Cathedral Plaza?

Ce înalt prelat întoarce, printr-o revizuire, adică printr-o cale extraordinară de atac, o hotărâre irevocabilă care declarase valabilă și legală autorizația de construcție, împreună cu toate avizele, după ce clădirea a fost terminată și recepționată? O revizuire câștigată cu sprijinul Primăriei Municipiului București și al Ministerului Culturii!

Este evident că avem de a face cu o strategie a arhiepiscopului Robu,  pe care o pune în practică  în timpul proceselor și înainte de decizii importante ale judecătorilor.

Biserica Catolică și Nunțiul Apostolic ar trebui să înțeleagă că au obligația de a se manifesta cu rezervă și de a acționa strict în cadrul procesului aflat pe rolul instanței - dacă pot justifica o calitate proprie - și să nu permită IPS Ioan Robu să se folosească de autoritatea morală a Bisericii și a Nunțiului Apostolic pentru a purta un conflict pe care l-a provocat personal și pe care nu mai este în măsură să îl gestioneze.

Evenimentele și declarațiile din ultimele 10 zile au depășit orice limită a măsurii și responsabilității, prin implicarea de catre IPS Robu a Ministrului Culturii, a Nunțiului Apostolic și a Conferinței Episcopilor din România.

Aducem la cunoștința Excelenței Sale IPS Miguel Maury Buendia că pregătim  și vom trimite un dosar cu documente pentru Vatican, pentru corecta informare asupra subiectului Cathedral Plaza, inclusiv asupra faptului că în realitate IPS Ioan Robu este autorul moral al proiectului, cel care a inițiat, sprijinit și propus numele piațetei Cathedral Plaza.

Excelență, vă este cunoscut că la nivel mondial lângă monumente de cult de valoare națională (precum Catedrala Sf. Iosif) sunt clădiri înalte, moderne,  care reflectă trecutul și prezentul  în arhitectură (urbanism) într-o dinamică îndrăzneață și echilibrată deopotrivă bazate pe performanțele tehnice ale constructorilor.

Nu știm dacă Papa Benedict al XVI-lea s-a pronunțat în privința clădirii Cathedral Plaza, dar suntem convinși că Papa Benedict al XVI-lea a vizitat St. Patrick’s Cathedral, din New York, la 19 aprilie 2008 și nu am auzit să fi solicitat demolarea turnului de 60 etaje situat lângă lăcașul de cult. Același lucru poate fi spus și despre Papa Francisc I, care cu prilejul vizitei în SUA din 24 – 27 septembrie  2015 nu a cerut demolarea clădirilor înalte de zeci de etaje situate lângă biserică nici din rațiuni de siguranță a construcțiilor, nici pentru vreo nemulțumire personală a  episcopilor! Excelența Voastră  IPS Buendia, domnilor episcopi catolici din România, este inacceptabil să solicitați Statului român să acționeze în instanță Millennium pentru a recupera așa-zise prejudicii generate de clădirea noastră!

Pe de altă parte însă, în cadrul ceremoniilor din 11.01.2016, se pare că Excelența voastră, ca reprezentant al Nunțiului Apostolic, i-ați comunicat ministrului îngrijorarea Sf. Scaun pentru soarta Catedralei Sf. Iosif și ați cerut ca edificiul Cathedral Plaza, pe care l-ați numit „monument al corupției”, să fie înlăturat din peisajul lăcașului sfânt. Același lucru s-ar fi întâmplat și în cadrul întâlnirii cu premierul României, Dacian Cioloș, din data de 18.02.2016, cand i-ați fi comunicat șefului Executivului că „turnul ilegal Cathedral Plaza riscă să devină mai celebru decât turnul din Pisa”. Totodată,  această poziție a dvs. a fost reiterată și la întrevederea din 17.02.2016 cu Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, înainte ca domnia sa să meargă în vizită la Vatican. Atunci i-ați fi comunicat acestuia că simbolul corupției nu-și are locul lângă monumentul de valoare națională și universală Catedrala Sf. Iosif.

Și atunci vă întrebăm: ce șanse are Millennium în fața justiției când Ministerul Culturii, prin comunicatul său, a dezmințit spusele ministrului Alexandrescu? Și când Excelența voastră a lămurit faptul că Papa Francisc vine în România, dar cu toate acestea, IPS Ioan Robu menține pe site-ul ARCB informația potrivit căreia Papa Francisc nu vine în România din cauza clădirii noastre. Care versiune este adevărată,  Excelență? Si cum ar putea Millennium să beneficieze de o judecată corectă și echidistantă când în întâlnirile cu oficiali români comunicați că ”simbolul corupției nu-și are locul lângă monumentul de valoare națională și universală Catedrala Sf. Iosif”?

Ce șanse are Millennium în procedura de intrare în legalitate dacă un parlamentar și candidat la postul de Primar General afirmă public că va da jos Cathedral Plaza când ajunge primar, imediat după lansarea în spațiul public, de către ministrul Vlad Alexandrescu, a afirmațiilor false privind clădirea?

Excelența Voastră  IPS Buendia, episcopi catolici din România, este inacceptabil să solicitați Statului român să acționeze în instanță Millennium pentru a recupera așa-zise prejudicii generate de clădirea noastră!

Pare aproape momentul în care oamenii se vor trezi, obosiți de abuzurile pe care IPS Robu le săvârșește  cu seninătate, uitând că Biserica nu ar putea fi fidelă misiunii proprii dacă, fie și pentru un moment, ar înceta să propăvăduiască pacea și dreptatea printre oameni. Îndemnurile la reconciliere, simț de echitate, încredere reciprocă, solidaritate, iubire frățească sunt tot atâtea componente ale educației in spiritul pacii și sunt calitățile noastre de zi cu zi.

Fiți sigur că într-o zi se va face lumină, iar acea zi se apropie: ’I am not hear to defend the indefensible!’’ -  (Papa Francisc I).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.