Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Milorad Dodik: Independenţa sârbilor din Bosnia ar fi 'legitimă'

bosnia

Independenţa entităţii sârbilor din Bosnia este ''un obiectiv politic legitim'', a estimat marţi liderul său politic Milorad Dodik, adăugând totodată că aceasta nu este de actualitate ''acum'', relatează AFP. De la încheierea războiului intercomunitar din 1992-1995, Bosnia-Herţegovina este divizată în două entităţi principale: Federaţia Croato-Musulmană (croaţi şi musulmani) şi Republica Srpska (sârbi). Ele sunt unite prin instituţii comune slabe, a căror autoritate este din ce în ce mai puţin respectată, conform Agerpres.

Mai întâi favorit al occidentalilor, înainte de a se îndepărta de ei şi de a se afişa în apropierea preşedintelui rus Vladimir Putin, Milorad Dodik are o atitudine ambiguă. El evocă în mod constant aspiraţiile de independenţă ale entităţii sale, care îşi celebrează marţi ''ziua naţională'', spre regretul autorităţii centrale de la Sarajevo şi al cancelariilor occidentale. Declaraţiile sale recurente în acest sens suscită mânia responsabililor politici bosniaci. ''Scopul nostru este cel mai înalt grad de independenţă posibil pentru Republica Srpska. Ne îndreptăm către această direcţie, acesta este un obiectiv politic legitim'', a declarat Dodik într-un interviu la televiziunea de stat sârbă RTS. În trecut, el afirma că Bosnia este ''un concept ratat'', ''un loc pe care nimeni nu-l doreşte''.

''Trebuie să luptăm pentru a ne păstra drepturile pe care noi le-am obţinut'', a afirmat Dodik. Puţin mai târziu, cu ocazia manifestărilor de ''ziua naţională'', el a estimat că ''poporul sârb are două state: Republica Serbia şi Republica Srpska''. Independenţa entităţii sârbe din Bosnia ''nu este totuşi un subiect acum. Nu tratăm problema independenţei ca şi cum am avea intenţia să luăm această decizie astăzi'', a spus Dodik.

Potrivit ultimului recensământ, care datează din 2013, Bosnia are o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, dintre care jumătate sunt bosniaci (musulmani), o treime sârbi şi un pic mai mult de 15 % - croaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.