Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Minerii polonezi protestează față de importurile de cărbune din Rusia

www.observator.tv
mineri

Sute de mineri din Polonia au instaurat o blocadă la un terminal de cale ferată în principala regiune minieră a ţării pentru a protesta împotriva importurilor de cărbune din Rusia, în contextul creşterii stocurile provenite de la minele naţionale, relatează DPA potrivit Agerpres.

"Aici ajunge cu trenul cărbunele rusesc. Ne fură locurile de muncă şi dreptul nostru la creşteri salariale", a declarat Boguslaw Zietek, preşedintele sindicatului Sierpien 80. Potrivit organizatorilor, mai multe sute de mineri au participat la protest.

Terminalul Slawkow din Silesia este legat de vecinii de la est ai Poloniei printr-o reţea de cale ferată amplă, facilitând comerţul.

Importurile de cărbune din Rusia în Polonia s-au înmulţit în ultimii ani, în contextul în care această marfă străină este mai ieftină decât cea produsă local.

Analiştii evidenţiază că minele de cărbune din Polonia suferă din cauza costurilor ridicate de extracţie determinate de salariile mari, preţul la electricitate şi depozitele de cărbune aflate la mare adâncime.

Anul trecut, din cele 16,7 milioane de tone de cărbune importate de Polonia, 10,8 milioane de tone au provenit din Rusia, conform datelor Trezoreriei din Polonia, citate de agenţia poloneză de presă PAP.

Rezervele de cărbune din minele poloneze au crescut de peste două ori anul trecut, la 5,2 milioane de tone până la sfârşitul lunii decembrie, conform datelor agenţiei pentru dezvoltarea industriei, ARP.

Polonia se bazează pe cărbune şi lignit pentru a produce 80% din necesarul de electricitate.

Polonia se află în prezent în negocieri cu sindicatele de la PGG, cea mai mare companie minieră din UE, în legătură cu solicitările de plăţi. Minerii vor o creştere a salariilor cu 12%.

Un protest al minerilor este plănuit să aibă loc la 28 februarie la Varşovia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.