DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministerul a numit un director interimar la Opera Naţională Română din Iaşi, după ce Beatrice Rancea a fost suspendată

VIVA
Beatrice Rancea

Ministrul Culturii l-a numit manager interimar la Opera Naţională Română din Iaşi pe Florin-Daniel Şandru, ca urmare a suspendării contractului de management pentru Beatrice Rancea, acuzată că ar fi delapidat fonduri de la Opera Iaşi şi Opera Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis News.ro, Florin-Daniel Şandru a fost secretar de stat - coordonator al Departamentului Centenar în subordinea Cancelariei prim-ministrului Guvernului României (2016-2017) şi fost director al revistei de cultură contemporană „Timpul”, fondată în 1876 (2014-2017), în mandatul său publicaţia fiind decorată de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural”.

Citește și: Numire dubioasă făcută de USR în funcția de subprefect al județului Alba: Fost șef de post de poliție cu diplomă de la o ‘universitate’ desființată

Şandru este profesor universitar doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi şi a fost, în perioada 2017-2020, coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi, pentru realizarea căruia a primit „Meritul Academic”, cea mai înaltă distincţie a Academiei Române. De asemenea, este deţinător al Premiului „Ion Petrovici” al Academiei Române, are un doctorat magna cum laude în Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi) şi unul summa cum laude în Ştiinţe Politice (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca). Totodată, a efectuat stagii de cercetare postdoctorală la Universitatea Konstanz şi la Universitatea Humboldt din Berlin, urmând, în prezent, un program de cercetare avansată la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea managerială desfăşurată atât la nivel central, cât şi la nivel local, a publicat, în calitate de autor, 5 volume, fiind co-editor al altor 11 şi a organizat sau coordonat peste 100 conferinţe, colocvii şi ateliere privind diferite problematici ale societăţii româneşti.

Citește și: Cristoiu: ‘Respingerea dosarului 10 august convine tuturor celor care conduc România de azi. Dacă jandarmii din noul regim n-ar fi duri, demonstrații ar putea da năvală în Guvernul Cîțu’

"Opera Naţională Română din Iaşi are nevoie de un factor de echilibru în această perioadă a grelelor încercări pentru instituţie. Îmi doresc ca acest interimat să aducă un dialog mai bun între angajaţii Operei, dar şi o mai eficientă administrare a atribuţiilor manageriale. Noul manager interimar are experienţa necesară pentru a gestiona într-un timp destul de scurt provocările sesizate de cele 2 controale efectuate de către corpul de control la această instituţie şi să se asigure că, prin intermediul departamentului artistic, publicul ieşean, şi nu numai, se bucură de producţii culturale la cel mai înalt nivel", a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Cu privire la solicitările din spaţiul public pentru organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcţiei de manager a Operei Naţionale Române din Iaşi, Ministerul Culturii a precizat: "Potrivit prevederilor art. 7, alin (3) din O.U.G. nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, în cazurile în care contractul de management încetează înainte de termen, termenul de 120 de zile curge de la data constatării cauzei de încetare".

Citește și: Puternic semnal de îngrijorare! Octavian Jurma: ‘București va intra în scenariul roșu, cel mai probabil, săptămâna viitoare’

"Referitor la situaţia de la Opera Naţională Română din Iaşi, Ministrul Culturii, potrivit prevederilor legale în materie, a suspendat contractul de management al doamnei Beatrice Rancea, ca urmare a comunicării oficiale primite din partea DIICOT cu privire la măsura controlului judiciar instituită asupra acesteia. Astfel, având în vedere că nu ne aflăm în ipoteza unei încetări a contractului de management potrivit prevederilor de mai sus, Ministerul Culturii nu va organiza în acest moment un concurs de proiecte de management pentru Opera Naţională Română din Iaşi. Menţionăm faptul că doamna Beatrice Rancea, în calitate de persoană cercetată, beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Citește și: Numire dubioasă făcută de USR în funcția de subprefect al județului Alba: Fost șef de post de poliție cu diplomă de la o ‘universitate’ desființată .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.