Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Agriculturii va organizza grupuri de lucru pentru gestionarea pestei porcine africane

Ministerul Agriculturii va organiza grupuri de lucru în cadrul cărora vor fi discutate aspectele tehnice atât pentru elaborarea unui plan de măsuri privind gestionarea situației pestei porcine africane, cât și biosecuritatea în exploatațiile de suine, informează ministerul, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Rareș Bogdan îi toacă mărunt pe liderii PSD: Acestor biete viețuitoare li se pare o chestiune firească .

La inițiativa MADR a avut loc o întâlnire de lucru privind problemele din sectorul creșterii suinelor, condusă de ministrul Nechita Adrian Oros, la care au participat secretarul de stat Florian-Emil Dumitru, directori ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR, precum și reprezentanți ai sectorului: Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin, Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna. De asemenea, la reuniune au luat parte, președintele ANSVSA, Nagy Laszlo Csutak și conf. univ. dr. Viorel Andronie, președintele Colegiul Medicilor Veterinari din România.

Principalele subiecte dezbătute au vizat prevederile Ordinului MADR nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, situația evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul României, proiectul de Ordin al ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine.

În deschiderea discuțiilor, ministrul a afirmat că principalul partener de consultare va fi mediul asociativ, exprimându-și convingerea că, prin expertiza deținută și furnizarea de sugestii, vor identifica împreună soluții pentru gestionarea evoluției PPA în România și relansarea sectorului. De asemenea, ministrul a subliniat importanța întocmirii unui plan de acțiuni concrete care să fie prezentate Comisiei Europene pentru a reuși recunoașterea stingerii focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) în anumite județe din țară. Totodată, oficialul a relevat necesitatea unei mai bune cooperări interinstituționale pentru a eficientiza măsurile de prevenție și combatere a PPA.

Citește și: A apărut dovada! Documentul care lovește direct în Viorica Dăncilă

ANSVSA a vorbit despre demersurile întreprinse de instituție încă de la apariția primelor focare de PPA pe teritoriul României: controale, filtre, identificarea și înregistrarea porcinelor și verificarea tuturor animalelor din 2016 până în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.