Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Apărării armean declară o zonă de excludere aeriană în Armenia şi Nagorno-Karabah

Euronews
Armenia Azerbaidjan Nagorno Karabah

Ministerul Apărării armean a declarat o zonă de excludere aeriană în Armenia şi Nagorno-Karabah, cu excepţia avioanelor militare, a anunţat joi agenţia de presă rusă Interfax, citată de Reuters, potrivit AGERPRES.

Mii de manifestanţi s-au strâns miercuri în capitala Armeniei, Erevan, pentru a-i cere premierului Nikol Pashinyan să demisioneze în urma acordului de încetare a ostilităţilor pe care acesta l-a încheiat cu Azerbaidjanul, document ce oficializează cuceririle teritoriale ale forţelor azere după şase săptămâni de lupte în Nagorno-Karabah.

Încheierea acestui acord de încetare a focului, anunţat marţi, a pus capăt celor mai dure lupte din regiune în ultimele decenii, fiind celebrată ca victorie în Azerbaidjan şi drept "capitulare" în Armenia. Nikol Paşinian însuşi a calificat acordul drept un "dezastru", dar a spus că nu a avut de ales decât să-l semneze pentru a preveni o înfrângere totală.

Citește și: Ungaria își modifică Constituția și încinge spiritele: familia este alcătuită din femeie și bărbat

Acordul de încetare a focului a pus capăt acţiunii militare în Nagorno-Karabah şi în jurul său, enclava fiind recunoscută pe plan internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar populată de etnici armeni.

De la începutul anilor '90, etnicii armeni deţineau controlul militar asupra întregului Nagorno-Karabah şi unor porţiuni substanţiale din teritoriul azer din jurul enclavei. În urma reluării luptelor la sfârşitul lunii septembrie, ei au pierdut o mare parte din enclavă, precum şi din teritoriul înconjurător care le asigura acces în Armenia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.