Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Apărării face liste cu cei apți de serviciu militar. Adresă către Direcțiile de sănătate publică (Document)/ UPDATE - MApN: Proceduri obișnuite

stiripesurse.ro
adresa MApN

Războiul din Ucraina face ca autoritățile române să se pregătească pentru orice scenariu. O adresă în acest sens a fost transmisă de Ministerul Apărării Naționale zilele trecute către toate Direcțiile de sănătate publică. Se cer datele medicale despre bărbații apți de serviciu militar:

UPDATE - Ulterior MApN a emis o clarificare pe care o publicam mai jos.

”În conformitate cu art.47 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare cu modificările și completările ulterioare, pentru actualizarea bazelor de date privind cetățenii cu obligații militare, vă rugăm să dispuneți măsurile necesare pentru înaintarea către Centrul Militar Județean XXXXX, dacă este posibil până la data de 15.03.2022 a tabelelor nominale cu cetățenii români, bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care au fost înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.”, se spune în document.

Adrese cu privire la personalul apt pentru serviciul medical a fost transmis și către primării - AICI.

PRECIZĂRILE MApN:

Facem precizarea că această actualizare de date se realizează în fiecare an, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea popiulației pentru apărare.

Temeiul legal pentru solicitarea acestor date rezidă din art. 40 alin (2) din actul legislativ menționat, care precizează că „evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate pentru cunoaşterea şi actualizarea datelor referitoare la identitatea, pregătirea profesională, militară şi de specialitate, ocupaţia, locul de muncă, domiciliul şi situaţia medico-militară a acestora”.

Periodicitatea acestor demersuri este prevăzută la art. 47 din aceeași lege: „Direcţiile sanitare judeţene şi ale municipiului Bucureşti întocmesc şi transmit centrelor militare anual, până la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar”.

Ca atare, demersurile procedurale în acest caz sunt unele de rutină, care se derulează anual și, evident, nu au legătură cu conflictul din țara vecină.

Reiterăm faptul că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, când executarea serviciului militar devine obligatorie (art. 3 din legea menționată).

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.