Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Culturii anunţă continuarea restituirii donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului

Cumintenia Pamântului

Ministerul Culturii anunţă continuarea restituirii donaţiilor efectuate în cadrul subscripţiei publice pentru achiziţionarea sculpturii "Cuminţenia Pământului" aparţinând lui Constantin Brâncuşi, suma returnată până în acest moment reprezentând 35,76% din totalul donaţiilor făcute în cadrul campaniei potrivit Agerpres

"Având în vedere implicarea Ministerului Culturii în protejarea intereselor tuturor cetăţenilor care au participat în cadrul campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii 'Cuminţenia Pământului', precizăm că instituţia noastră a intensificat, în ultima perioadă, întâlnirile de lucru şi colaborarea cu toate instituţiile de credit implicate în procesul de restituire a donaţiilor", informează Ministerul Culturii.

În ultima perioadă, Ministerul Culturii a restituit suma de 1.570.903,13 lei, iar, în momentul de faţă, suma totală returnată către persoanele fizice şi juridice este de 1.939.413,30 lei.

"Menţionăm că suma restituită până în acest moment reprezintă un procentaj de 35,76% din totalul donaţiilor efectuate în cadrul campaniei. Ministerul Culturii va continua strânsa colaborare cu toate persoanele juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care ministerul a încheiat contracte, în vederea restituirii întregii sume colectate în subscripţia naţională pentru achiziţia operei 'Cuminţenia Pământului'", mai precizează Ministerul Culturii.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la finele lunii noiembrie, legea prin care termenul limită privind restituirea banilor pentru "Cuminţenia Pământului" este prorogat până la 31 decembrie.

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2018 privind prorogarea unor termene are ca obiect de reglementare prorogarea termenului prevăzut de OUG nr. 117/2017 pentru restituirea sumelor de bani colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil (campania destinată achiziţionării operei de artă "Cuminţenia Pământului"), termen stabilit iniţial la data de 31 decembrie 2018, pentru data de 31 decembrie 2019.

Totodată, sumele donate pentru care donatorii nu au putut fi identificaţi, indiferent de modalitatea de colectare, ori care nu au putut face dovada donaţiei, până la data de 31 decembrie 2019, se fac venit la bugetul de stat.

Campania de subscripţie naţională pentru achiziţia lucrării "Cuminţenia Pământului", lansată în mai 2016, de Guvernul Dacian Cioloş, în urma căreia trebuia să se strângă suma de şase milioane de euro, nu s-a finalizat. S-a reuşit strângerea a doar peste un milion de euro. Suma negociată cu proprietarii lucrării, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro trebuiau daţi de statul român, iar 6 milioane strânşi prin colecta publică. Tranzacţia nemaiavând loc, statul a hotărât să restituie sumele donatorilor, termenul pentru această operaţiune fiind prelungit până pe 31 decembrie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.