Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Culturii dă lovitura - va recupera 95.000 de dolari din Elveția, ca prejudiciu

dolari

Ministerul Culturii va recupera 95.000 de dolari din Elveția, ca prejudiciu pentru brățările dacice, ca și pentru alte artefacte sustrase de pe raza obiectivelor arheologice din Munții Orăștiei și valorificate în străinătate, în urma unei decizii a Diviziei Criminalitate din țara cantoanelor, informează Mediafax.

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) a anunțat că a întreprins demersurile legale în vederea recuperării de pe teritoriul Elveției a prejudiciului produs statului român de un cetățean sârb.

Instituția arată că, prin decizia de restituire de valori patrimoniale în dosarul nr. PR05.028795-FDA , a recuperat suma de 95.000 de dolari în cadrul procedurii de cooperare judiciară internațională în materie penală.

Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia a dispus admiterea cererii de restituire, ridicarea sechestrului asupra contului poprit şi restituirea în favoarea statului român a disponibilului contului în referinţă, în valoare de 95.000 de dolari.

Toni Greblă îl demolează pe Iohannis în fața judecătorilor CCR: 'Nu poate să interzică unei persoane să ocupe sine die un post de ministru'

Suma a fost însoţită de daune-interese, din care au fost deduse comisioanele bancare.

"Este un semnal extrem de important pentru cei care, de-a lungul timpului, au sustras bunuri ale Patrimoniului Cultural Național pentru a le valorifica în afara granițelor. MCIN a colaborat foarte bine cu instituții importante ale statului român pentru ca astfel de prejudicii aduse țării noastre să fie stopate. Îi felicit pe colegii mei și îi încurajez să lupte în continuare cum au făcut-o în această speță, punând preț nu doar pe dimensiunea financiară a prejudiciului recuperat, ci și pe valoarea reală pe care trebuie să o reprezinte pentru noi fiecare parte din Patrimoniul României, prin el perpetuându-se esența identității noastre naționale", spune ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz.

Ministerul Culturii și Identității Naționale reprezintă statul român în cazul sustragerii de artefacte din siturile arheologice din Munții Orăștiei (brățări dacice și alte bunuri) și valorificarea acestora peste hotare, fapte care au făcut obiectul dosarului penal nr. 04652/221/2008, judecat în fond de Judecătoria Deva și soluționat definitiv în apel de Curtea de Apel Alba Iulia.

Decizia Ministerului Public Central – Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia este supusă recursului în termen de 30 zile de la comunicare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.