Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Culturii, REPLICĂ pentru USR în scandalul Roșia Montană: 'Documente neasumate'

stiri.tvr.ro
rosia montana

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) informează că nu face comentarii pe baza unor documente neasumate oficial în legătură cu o posibilă retragere a dosarului Roșia Montană de la UNESCO.

"MCIN nu comentează pe baza unor documente neasumate oficial de minister sau de reprezentanții autorizați ai acestuia", se precizează într-o reacție a Ministerului Culturii, acordată AGERPRES.

Citește și: George Maior se implică și el în legile justiției: Ce condiții crede că ar trebui să îndeplinească

USR a afirmat marți că Guvernul pregătește retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO și afirmă că actualii guvernanți încearcă să ascundă adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România.

"Punctul de vedere al reprezentanților Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roșia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României și ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanți se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experții, jurnaliștii și agențiile de publicitate și PR care au susținut proiectul minier", susține senatorul USR Mihai Goțiu într-un comunicat remis marți AGERPRES.

Potrivit unor informații apărute în presa centrală, un consilier din Ministerul Culturii, Cătălina Pîrvu, ar susține, "într-un punct de vedere trimis actualului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, că Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul 'Peisajul Cultural Minier Roșia Montană', pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, doar prin asumarea ministrului Culturii de la acea vreme, Corina Șuteu, fără a fi aprobat la nivel de prim-ministru și fără un memorandum aprobat de Guvernul României. Nici Ministerul Afacerilor Externe nu ar fi avizat trimiterea dosarului".

Totodată, pentru că Roșia Montană cuprinde și o zonă strategică a teritoriului României, ar fi fost necesar avizul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Economiei, Ministerului Justiției și Ministerului de Finanțe — lucru care nu s-a întâmplat, ar susține Cătălina Pîrvu.

Citește și: Ministerul Sănătăţii, REACŢIE în scandalul 'Burnei'. Se propune adoptarea unui COD de procedură

Cu toate acestea, arată consiliera, pe adresa transmisă de Ministerul Culturii directorului Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO se specifică, în mod fals, faptul că demersul a fost asumat de Guvernul României.

'În lipsa existenței avizelor și aprobărilor menționate, Ministerul Culturii se va afla în situația de a răspunde pentru toate aspectele de nelegalitate, încălcare legislativă, instituțională, strategică și de securitate națională privind teritoriul României, precum și de a asuma și de a răspunde de prejudiciile cauzate României de litigiile internaționale. Acest fapt va duce la situația în care Ministerul Culturii va trebui să răspundă și să suporte costurile pentru daunele financiare pe care România va trebui să le plătească terților în instanțele naționale/internaționale', se mai arată în documentul amintit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.