Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de Externe francez a cerut Chinei să acţioneze cu privire la dosarul nuclear iranian

Motion Array
Franta steag

Franţa a cerut joi Chinei să acţioneze pentru a convinge Teheranul să revină la masa negocierilor de la Viena privind dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

''Contăm pe China pentru a utiliza cele mai convingătoare argumente în propriul dialog cu Teheranul'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez, în cadrul unei conferinţe de presă electronice.

O revenire a Iranului ''fără întârziere'' la negocierile de la Viena este ''singura cale în concordanţă cu interesul nostru colectiv'', a adăugat Anne-Claire Legendre, care a fost întrebată dacă Beijingul joacă un rol ''suficient de constructiv'' pe lângă Teheran.

''Franţa, partenerii săi E3 (Germania, Regatul Unit), ceilalţi parteneri din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune - JCPOA (Rusia, China) şi Statele Unite sunt uniţi în a solicita Iranului să revină fără întârziere la negocierile de la Viena în vederea încheierii rapide a negocierilor'', a continuat purtătoarea de cuvânt.

Încheiat la Viena în 2015, acordul nuclear denumit JCPOA a oferit Teheranului ridicarea unei părţi din sancţiunile occidentale şi ale ONU în schimbul angajamentului său de a nu produce niciodată armă atomică şi al unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU, potrivit Agerpres.ro.

Dar după ce americanii au renunţat unilateral la acord în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, Iranul a abandonat treptat majoritatea angajamentelor.

Negocierile de la Viena, la care Statele Unite participă indirect, au ca obiectiv ca Washingtonul să revină în acord şi ca Teheranul să-şi reia angajamentele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.