Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de Interne DETONEAZĂ DNA: Asta e GAFA făcută de procurori și care a dus la CONFLICTUL DIPLOMATIC dintre România și Ungaria

sigla dna

România și Ungaria au ajuns la un conflict diplomatic, din cauza unui caz instrumentat de DNA! Ungaria a anunțat că va bloca aderarea României la OCDE, dar, după implicarea lui Liviu Dragnea, Budapesta a renunțat. Totul a plecat de la un dosar instrumentat de DNA și care viza modul de înființare a unul liceu maghiar la Târgu Mureș.

Însă, situația pare să fie detonată de MAI. Direcţia Generală Juridică din Ministerul Afacerilor Interne a arătat, într-un răspuns la o solicitare din partea Instituţiei Prefectului -Judeţul Mureş, că procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care a efectuat urmărirea penală în dosarul de abuz în serviciu în privinţa retrocedării clădirilor Colegiului Naţional "Unirea' din Târgu Mureş către Biserica Romano-Catolică, ar fi omis să sesizeze judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare a deciziei de retrocedare, pe baza indiciilor că respectiva Comisie specială de retrocedare ar fi procedat în mod nelegal.

Citește și: Val de scumpiri! Iată ce prețuri vor crește de la 1 octombrie

"Se poate observa că procurorul a analizat şi dispus prin Ordonanţa de clasare după începerea urmăririi penale din data de 17.05.2017 doar cu privire la infracţiunea scop, respectiv abuzul în serviciu, reţinând totodată că există indicii că respectiva Comisie specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a procedat, în mod nelegal, la această retrocedare a imobilului situat în Târgu Mureş, str. Mihai Viteazul nr. 15-17, fără a analiza şi dispune cu privire la infracţiunile mijloc (fals intelectual, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, n.r.). Procurorul DNA a omis să se sesizeze judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare a Deciziei nr. 378/20.09.2004, în conformitate cu prevederile art. 315 alin (2) lit. d) din Codul de Procedură Penală', se arată în răspunsul Direcţiei Generale Juridice din MAI.

Citește și: Vești bune pentru elevi! De ce reduceri vor beneficia

Potrivit aceluiaşi document, Direcţia Generală Juridică din MAI precizează că, deşi procurorul a avut indicii potrivit cărora retrocedarea imobilului s-a realizat în mod nelegal, prin intermediul unor înscrisuri pretins falsificate, 'nu a dispus nicio măsură de înlăturare a efectelor unui act juridic pretins falsificat în parte sau în integralitatea sa, deşi avea această obligaţie potrivit art. 315 alin (2) lit. d) din Codul de Procedură Penală, chiar dacă s-a constatat că în cauză există o cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale (...) respectiv împrejurarea că a intervenit prescripţia răspunderii penale'.

Citește și: Dragnea vrea la DNA: Ce cunoscută companie de stat ar vrea să denunțe

"În concluzie, precizăm că toate aceste neregularităţi ale Ordonanţei de clasare după începerea urmăririi penale din data de 17.05.2017, emisă în dosarul penal nr. 150/P/2015 puteau face obiectul unei plângeri în conformitate cu prevederile art. 339 alin. (4) CPP, în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia, demers care nu pare să fie întreprins, astfel cum reiese din documentele transmise Direcţiei Generale Juridice', se mai susţine în document.

Totuşi, Direcţia Generală Juridică din MAI arată că formularea unei noi plângeri penale cu privire la infracţiunile mijloc menţionate mai sus se impune a fi un prim pas, iar, ulterior, în funcţie de modul de soluţionare a acesteia, să se întreprindă alte măsuri.

Citește și: Știați? Ce sporuri vor primi bugetarii începând cu anul 2018

În document se mai arată că, dacă pe latura penală nu se va ajunge la desfiinţarea deciziei de retrocedare a imobilelor, atunci se poate analiza posibilitatea sesizării instanţei civile.

Documentul Direcţiei Generale Juridice din MAI a fost pus la dispoziţia presei, vineri, de către deputatul PMP Marius Paşcan, cel care a informat Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş şi Primăria Târgu Mureş cu privire la o Ordonanţă de clasare a DNA, în care se arată că imobilele în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea din Târgu Mureş au fost retrocedate "în mod nelegal" Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, dar că răspunderea penală s-a prescris în acest caz.

Citește și: Olguța Vasilescu ÎNȘTIINȚEAZĂ milioane de români! „Este finalizată!”

Ordonanţa de clasare a respectivei cauze, emisă de DNA prevede: 'Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în prezentul dosar apreciem că în cauză există indicii că respectiva Comisie Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, a procedat, în mod nelegal, la această retrocedare a imobilului situat în Târgu Mureş str. Mihai Viteazul nr. 15-17, către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, ceea ce a creat un folos necuvenit entităţii religioase beneficiare şi o vătămare a intereselor legitime ale Municipiului Târgu Mureş şi ale Colegiului Naţional Unirea, instituţia de învăţământ în folosinţa căreia se afla respectivul imobil. Cu toate acestea, se constată că în cauză există o cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv cea prev. de art. 16 alin. (1) lit. f) C. pr. pen., în concret împrejurarea că a intervenit prescripţia răspunderii penale'.

Citește și: Vești bune pentru cei care vor să apeleze la „Prima Casă”! Când vor fi DEBLOCAȚI bani pentru program

Deputatul Marius Paşcan arătat că a solicitat prefectului de Mureş, Lucian Goga, şi primarului din Târgu Mureş, Dorin Florea, reanalizarea documentelor cuprinse în dosarul cauzei privind retrocedarea imobilelor respective, întrucât instituţiile pe care le conduc au calitate procesuală şi trebuie să întreprindă demersuri pentru readucerea în proprietatea statului sau a administraţiei publice locale a imobilelor respective, iar prefectul a solicitat punctul de vedere al MAI.

Pe fondul disputelor legate de Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC), care nu mai există din punct de vedere juridic, fiind arondat la Liceul Teoretic Bolyai Farkas din Târgu Mureş, Fundaţia Statusul Romano-Catolic a anunţat că, din moment ce LTRC nu mai există, contractul de închiriere, încheiat cu municipalitate, a clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea este reziliat de drept.

Citește și: Lui Dragoș Pătraru i-a trecut glonțul pe lângă ureche! „Era să ne facem praf” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.