Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Dezvoltării va derula, începând cu anul 2023, Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

bulina rosie

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va derula, începând cu anul 2023, Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, a anunţat, vineri, ministrul Cseke Attila.

Potrivit lui Cseke Attila, începând din 3 ianuarie, ora 10:00, solicitanţii Programului au la dispoziţie 60 de zile pentru a încărca, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, cererea de finanţare, însoţită de raportul sintetic al evaluării seismice şi de raportul de audit energetic, în cazul în care aceştia solicită finanţare integrată, conform news.ro.

Pentru anul 2023, Programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%, ministerul nu cere cofinanţare nici de la locatari, nici de la autorităţile locale sau centrale, a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a subliniat că programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, şi vor fi incluse atât clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finanţare pot fi depuse de autorităţile publice locale şi centrale, fiind aplicat criteriul primul venit - primul servit.

În vederea consolidării şi reabilitării clădirilor, se pot finanţa, de la bugetul de stat, inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare obiectivului de investiţii, cele legate de elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, verificarea tehnică a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, asistenţa tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiţiei de bază, cele pentru organizarea de şantier, precum şi cheltuielile diverse şi neprevăzute.

Obiectivul Programului îl constituie finanţarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată în conformitate cu normativul Cod de proiectare seismică - Partea a III-a - Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data solicitării includerii în program, în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice, precum şi asigurării funcţionalităţii acestora conform tuturor cerinţelor fundamentale şi a creşterii eficienţei energetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.