Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Economiei, OUG de ultimă oră - A fost corectată o importantă lacună legislativă

sigla
Ministerul Economiei

Ministerul Economiei a corectat printr-o Ordonanță de Urgență (OUG), lacuna legislativă care privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar, arată un comunicat al Ministerului Energiei.

Ministerul Exconomiei a adoptat, marți, un act normativ care stabilește în mod clar, situația companiilor la care statul român devine din acționar minoritar, acționar majoritar.

„O Ordonanță de urgență care completează Ordonanța de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice adoptată prin legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare a fost promovată în Guvern de către Ministrul Economiei și, ulterior, adoptată de către Executiv. Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ care nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011”, anunță ministerul,  conform Mediafax.

Minsiterul Economiei precizează că „lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar, iar actul normativ era necesar pentru situațiile viitoare în care va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială”.

Actul normativ promovat de Ministerul Economiei permite încredințarea conducerii executive a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor și doar în anumite condiții: statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar; acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

Cirește și: Ministrul trimis de Angela Merkel în România s-a întâlnit cu șefii DNA, DIICOT și cu Augustin Lazăr: E îngrijorat de modificările legislaţiei penale

„Această opțiune a statului român nu contravine regulilor instituite de OECD și nu derogă de la principiile unui management privat profesionist. În acest context, investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi și contracte, brand, etc”, anunță ministerul.

„Actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite consolidarea societăților la care statul redobândește calitatea de acționar majoritar. Încredințarea conducerii manageriale, care se face de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) poate fi revocată tot de către AGA dacă se dovedește că performanța societății nu se păstrează sau scade capacitatea tehnică și/sau financiară a companiei, adică dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile în care a fost acordată încredințarea managementului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.