Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Educaţiei lansează al doilea set de teme de cercetare legate de limitarea răspândirii COVID-19

coronavirus covid-19 covid

Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă că a fost aprobată a doua listă a temelor de cercetare pentru limitarea răspândirii COVID-19 care vor fi atribuite printr-o nouă rundă de competiţiide cercetare-dezvoltare potrivit news.ro

Potrivit unui comunicat transmis vineri de MEC, continuă susţinerea intervenţiilor eficiente în limitarea răspândirii pandemiei COVID-19 pe teritoriul României. Astfel, a fost aprobată a doua listă a temelor de cercetare care vor fi atribuite printr-o nouă rundă de competiţii "top-down” de cercetare-dezvoltare.

Temele au fost propuse de Grupul Interinstituţional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în domeniul Securităţii (GI-CDIS) şi vor fi atribuite în cadrul primului apel din 2020 dedicat problematicii pandemiei COVID-19, organizat în cadrul Programului 2 - "Creşterea competitivităţii economiei româneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare”, Subprogramul 2.1 -"Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare şi Inovare” din Planul Naţional de Cercetare - Dezvoltare şi Inovare” pentru perioada 2015-2020.

Proiectele vor fi executate într-un interval cuprins între 30 de zile şi 7 luni, cu rezultate din prima lună de implementare sub formă de produse, servicii şi/sau procese de fabricaţie inovatoare.

Instituţiile responsabile şi instituţiile susţinătoare sunt Ministerul Sănătăţii, Agenţia Spaţială Română, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.

Lista de mai jos detaliază nouă teme, structurate în cadrul a patru obiective generale:

Obiectiv 1: Monitorizare şi Management

- Abordări privind managementul sănătăţii publice în contextul pandemiei COVID-19;

- Sistem informatic integrat de monitorizare şi modelare epidemiologică pentru limitarea efectelor pandemiei de coronavirus în cazul transmiterii comunitare;

- Soluţii şi sisteme pentru activităţi de monitorizare şi lucru aerian în sprijinul sistemului de sănătate publică în cazul pandemiei COVID-19 utilizând sisteme UAS.

Obiectiv 2: Sisteme de protecţie

- Dezvoltarea de soluţii inovative pentru protecţia personalului (expus profesional) şi a populaţiei împotriva contaminării cu virusul SARS-CoV-2;

Obiectiv 3: Sisteme de decontaminare

- Dezvoltarea de soluţii inovative pentru decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2 (suprafeţe, echipamente, spaţii închise şi deschise);

- Dispozitive de decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2 (UV, microunde, raze X, biochimice, nanoparticule, altele).

Obiectiv 4: Prevenţie/Diagnostic/Tratament

- Dezvoltarea de prototipuri de ventilatoare cu parametri adaptaţi pentru asistarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2;

- Dezvoltarea în regim de urgenţă a unor instrumente moleculare pentru evaluarea emergenţei şi re-emergenţei COVID-19;

- Dezvoltarea de tehnologii şi sisteme de diagnostic local şi la distanţă eficiente al infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Competiţia organizată în cadrul acestui apel este de tip "top-down” (licitaţie restrânsă), urmând a se desfăşura conform prevederilor HG 1265/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acţiunilor cuprinse în Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare, cu modificările si completările ulterioare.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat, în 27 martie, că a alocat suma de 25 de milioane lei pentru finanţarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii şi combaterea epidemiei de SARS-COV-2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.