Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Energiei şi Universitatea din Petroşani vor să transforme minerii în specialişti în energiile regenerabile

eoliene

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Ministerul Energiei şi Universitatea din Petroşani au în plan deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice în Valea Jiului, potrivit unui comunicat al RWEA, potrivit agerpres.ro.

Academia îşi propune accesarea fondurilor disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziţie, având în vedere că pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este ţintită reconversia unui număr de circa 5.000 de mineri în specialişti în energie eoliană şi 3.000 în distribuţia de energie electrică pe an.

Citește și: S-a aflat radioul numărul 1 în România

Abilităţile tehnice şi profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt uşor transferabile către sectoarele energiei regenerabile şi al distribuţiei de energie, iar certificările obţinute în urma cursurilor de formare şi reconversie le vor permite acestora să lucreze în instalarea, operarea şi mentenanţa proiectelor regenerabile şi a reţelelor electrice din toată lumea, cu beneficii salariale atractive.

"Într-un moment în care barierele din calea tranziţiei energetice au încetat să mai fie de natură economică, devine evident că aceasta trebuie să fie justă şi echitabilă pentru a fi acceptată de întreaga societate. Iar România nu are doar un potenţial semnificativ pentru creşterea cotei de energie produsă din surse regenerabile, dar şi responsabilitatea de a asigura un viitor comunităţii dependente de activităţile miniere ce au contribuit de-a lungul timpului la industrializarea ţării. O tranziţie energetică de succes include modernizarea economiei regiunilor dependente de activităţile de exploatare a cărbunelui şi adaptarea la schimbările structurale şi tehnologice, pentru a asigura un viitor comunităţilor din aceste regiuni", afirmă Claudia Brânduş, preşedintele RWEA.

Citește și: S-a decis! Aceste produse vor fi interzise

La rândul său, Ondrej Safar, CEO al CEZ, una dintre companiile din asociaţie, a arătat că, prin acest nou proiect, pot fi formate noi generaţii de specialişti.

"Alături de programul Ucenic Electrician derulat în licee şi de parteneriatele cu universităţile româneşti, proiectul derulat împreună cu RWEA răspunde unei probleme de industrie, dar are şi un puternic impact social", a precizat Safar.

Centrul RESS - Renewable Energy School of Skills din Constanţa, care va fi "clonat" în Valea Jiului, a pregătit până acum circa 4.500 de oameni, la standarde internaţionale (este membru GWO - Global Wind Organisation), cifră care îi include şi pe cei pe care standardele îi obligă să revină la training în fiecare an pentru unele specializări.

Citește și: SURSE Lovitură pentru Klaus Iohannis, înainte de alegeri! Mișcarea făcută de #Rezist

Aceştia asigură acum nu doar mentenanţa celor 3.000 MW instalaţi în eolian în România, ci şi în afara ei, dezvoltând şi un nou concept şi termen, de navigatori-eolieni.

"Peste 95% din specialiştii în regenerabile - preponderent energie eoliană - din România lucrează pe bază de proiect în străinătate şi revin lunar în România, generând venituri mult peste media zonelor din care provin", a spus, la rândul său, Sebastian Enache, director de dezvoltare Monsson.

Citește și: Ruptură se mărește! Decizia Vioricăi Dăncilă care îl va enerva peste măsură pe Liviu Dragnea

Necesarul de forţă de muncă în domeniul distribuţiei energiei electrice în România este încă unul din punctele pe care îşi propune să le adreseze proiectul, prin realizarea în Tg. Jiu şi Craiova, în sprijinul minerilor din cele două zone, a unor centre de formare şi recalificare profesională pentru profesionişti în acest domeniu, cu implicarea CEZ Romania.

"În dezvoltarea acestui proiect, RWEA, Monsson - RESS şi CEZ România au găsit în Ministerul Energiei şi Universitatea din Petroşani parteneri deschişi, iar acest lucru este încurajator pentru realizarea cât mai rapidă a Academiei şi înlăturarea provocărilor din calea tranziţiei energetice şi a modernizării sectorului energetic din România", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.