Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Finanţelor listează la BVB o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS, cu 3 scadenţe diferite şi în valoare cumulată de peste 1 miliard de lei

Ministerul Finanțelor Publice
fidelis titluri de stat

Ministerul Finanţelor listează la BVB o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS, cu 3 scadenţe diferite şi în valoare cumulată de peste 1 miliard de lei. Ministerul Finanţelor a atras 423,1 milioane lei şi 120,6 milioane euro printr-o emisiune de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS), cu trei scadenţe diferite, vândute pe piaţa de capital. Este a noua ofertă de titluri de stat derulată de Ministerul Finanţelor la bursă în ultimii trei ani. Prin intermediul celor nouă oferte derulate în ultimii trei ani, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro). Titlurile de stat pot fi tranzacţionate la BVB începând de joi, 22 septembrie, în mod transparent, prin intermediarii autorizaţi, potrivit news.ro.

”Ministerul Finanţelor a atras 423,1 milioane lei şi, respectiv, 120,6 milioane euro, (valori însumând puţin peste 1 miliard lei – 206,6 milioane euro) prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”, arată un anunţ pe BVB.

Astfel, valoarea celor nouă runde de finanţare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanţelor a depăşit 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

„A IX-a ofertă de titluri de stat Fidelis, încheiată în 16 septembrie, a oferit investitorilor persoane fizice o alternativă complementară altor investiţii în instrumente cu venit fix. Ofertele primare periodice în cadrul Programului Fidelis sunt bine primite atât de către investitorii care au mai accesat aceste instrumente, dar atrage şi participanţi noi cu fiecare emisiune lansată. Alături de diversificarea instrumentelor existente pe piaţa de capital, asigurăm prin acest Program o parte din resursele financiare pentru acoperirea necesarului de finanţare al statului roman pentru anul în curs”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Reprezentanţii BVB spun că Bursa le oferă românilor o paletă diversificată de astfel de plasamente şi cu grad divers de risc, care le pot permite investitorilor să-şi protejeze banii de inflaţie, iar în unele cazuri chiar să obţină randamente peste nivelul inflaţiei.

„Suntem încântaţi că parteneriatul dintre Ministerul Finanţelor, consorţiul de intermediare şi piaţa de capital a condus la încheierea cu succes a unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Deja, vorbim de 2,7 miliarde de euro, bani pe care doar persoanele fizice i-au plasat în aceste emisiuni, ceea ce dovedeşte că piaţa de capital este capabilă să susţină constant oferte de dimensiuni importante. Investiţia în titlurile de stat este o alternativă bună pentru românii care îşi doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar încă nu au început să investească şi în acţiuni. În contextul luptei băncilor centrale cu inflaţia, prin majorarea dobânzilor cheie, ceea ce duce la scumpirea banilor, vedem cum din ce în ce mai mulţi români caută plasamente mai rentabile pentru banii lor”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari).

„Vedem că numărul de investitori din piaţa locală de capital, este în continuare în creştere, ajungând la peste 117.000 la jumătatea acestui an, şi ne dorim să le oferim tuturor o gamă cât mai amplă de instrumente pentru a-şi putea administra portofoliile cât mai eficient şi, totodată, pentru a face cât mai facil procesul investiţional, de la deschiderea de cont până la plata impozitelor. Fiecare IPO pentru titluri de stat Fidelis sa încheiat cu succes, ceea ce demonstrează că piaţa de capital este un canal viabil de finanţare atât pentru companiile antreprenoriale, cât şi pentru stat, şi investitorii pot disloca sume importante de bani atunci când identifică oportunităţi de investiţii. Suntem convinşi că investitorii vor fi şi mai interesaţi în IPO-uri precum cele pe care intenţionează să le deruleze Fondul Proprietatea la Hidroelectrica şi Salrom, ceea ce va atrage sume şi mai mari în astfel de oferte. Piaţa de capital din România s-a poziţionat foarte bine în acest an raportat la alte pieţe din regiune. Avem deja 13 companii în indicii FTSE Russell, indicele BET-TR este singurul indice din regiune pe verde după primele 8 luni ale acestui an. Specificul companiilor listate şi următoarele IPO-uri anunţate se alătură cumulului de factori care fac România mai vizibilă pe radarele investitorilor internaţionali”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 9 participanţi eligibili.

„Contextul macroeconomic, geopolitic şi de piaţă incert îndeamnă investitorii să avanseze cu diversificarea portofoliilor şi să acceseze alternative viabile de economisire. Acest trend se observă prin succesul susţinut al emisiunilor Fidelis, care arată în acelaşi timp şi că disponibilităţile se diminuează, iar competiţia este mai acerbă între titlurile de stat destinate populaţiei şi depozitele bancare sau acţiunile listate. Considerăm că principala preocupare din piaţă în perioada curentă este să conserve capitalul, iar pentru 3 asta programul Fidelis este o opţiune atrăgătoare”, a spus Daniela Secară, directorul general al BT Capital Partners.

Ultima emisiune de titluri de stat din Programul Fidelis a arătat din nou că astfel de instrumente financiare, cu un grad de risc relativ scăzut şi randamente atractive, sunt în continuare de interes pentru investitorii de retail care urmăresc diversificarea şi optimizarea portofoliilor, mai ales într-un context geopolitic şi economic volatil, a declarat Nicoleta Ruxandescu, director Unitatea de Investiţii şi Pieţe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

„Ne bucurăm să vedem că titlurile de stat au devenit în ultimii ani o constantă în viaţa financiară a clienţilor noştri. Consecvenţa cu care Ministerul de Finanţe continuă să emită trimestrial în cadrul programului Fidelis este de foarte mare ajutor pentru consolidarea unei culturi investiţionale în rândul persoanelor fizice. Această consecvenţă se pliază foarte bine pe obiectivele BCR care urmăresc creşterea nivelului de educaţie şi inteligenţă financiară în România”, a menţionat Valentin Popovici, director executiv Pieţe Financiare BCR.

Emisiunile de titluri de stat din programul Fidelis deja nu mai pot fi considerate drept evenimente în piaţă, ci o prezenţă obişnuită şi solicitată de un segment de public bine definit, aceste instrumente devenind indispensabile investitorilor individuali, în special datorită faptului că permit optimizarea deciziilor de management de portofoliu, afirmă reprezentanţii BRD.

”Mai ales în condiţiile unei volatilităţi tot mai ridicate pe pieţele financiare, favorizată de o vizibilitate scăzută în ceea ce priveşte dinamica economiilor mature şi emergente, cu precădere în Europa, titlurile de stat Fidelis, tranzacţionabile la BVB, facilitează investitorilor posibilitatea de rebalansare în orice moment a portofoliilor prin realocarea poziţiilor între acţiuni şi diferite categorii de instrumente cu venit fix. Ne aşteptăm astfel la o sporire a reprezentativităţii titlurilor de stat Fidelis în structura instrumentelor de finanţare ale statului român, precum şi la o creştere graduală a ponderii acestor instrumente în portofoliile individuale ale investitorilor activi pe piaţa financiară din România”, a afirmat Irina Neacşu, director executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 1 – 19 septembrie, românii au plasat peste 7.100 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturitate de 3 ani şi două emisiuni în euro, cu scadenţă la unul şi, respectiv, doi ani.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Titlurile de stat pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.

Dacă deţinătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceştia au două opţiuni: Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare. Pot deschide un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare şi pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz deţinătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiţii în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.