Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefii pe care îi fericește Marcel Ciolacu: primesc bani în plus

Captura FB
Ciolacu 282

Guvernul a aprobat mai multe proiecte de hotărâre şi memorandumuri care vizează suplimentarea bugetelor mai multor ministere şi instituţii publice.

Astfel, bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu suma de 45 milioane lei credite bugetare şi de angajament, pentru a asigura pentru ultimul trimestru al anului fondurile necesare pentru acordarea ajutorului public judiciar prin care statul asigură accesul la justiţie al persoanelor care nu pot face faţă cheltuielilor unui proces, potrivit Agerpres.

Hotătârea prevede și o altă suplimentare a bugetului ministerului cu suma de 36,5 milioane lei credite bugetare şi de angajament pentru asigurarea cheltuielilor necesare până la sfârşitul anului pentru organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte instituţii subordonate (plata chiriilor şi a utilităţilor, achiziţii de materiale şi aparatură, servicii de mentenanţă etc).

Guvernul a suplimentat prin hotărâre și bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu suma de un milion lei. Suma este necesară pentru plata indemnizaţiilor pentru persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului şi, după caz, a stimulentului de inserţie aferent.

Ministerul Culturii cumpără monede din aur clasate în categoria Tezaur

O altă hotătâre prevede suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital, cu suma de 60 de milioane lei pentru desfăşurarea şi dezvoltarea unor proiecte prioritare şi strategice de către administraţia centrală precum şi de către instituţiile subordonate.

Proiectele care necesită finanţare sunt: gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film în România; lansarea unor proceduri de achiziţie aferente Programului de Restaurare a Monumentelor Istorice pe anul 2023; organizarea de către Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pentru prima dată, a unui turneu în SUA, în patru mari oraşe; alocarea de fonduri externe nerambursabile suplimentare pentru proiecte deja contractate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice necesare datorită creşterii costurilor investiţiilor; finanţarea Ansamblului Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet şi a Ansamblului Memorialul Revoluţiei - Decembrie 1989 din municipiul Timişoara.

Pentru Ministerul Culturii a fost aprobat şi un memorandum cu tema „Modificarea limitei de credite de angajament şi credite bugetare pe luna octombrie 2023, pentru bugetul MC”, care solicită aprobarea modificării limitelor de cheltuieli aprobate Ministerului Culturii pe luna octombrie, în sensul suplimentării creditelor de angajament şi a creditelor bugetare cu suma de 25.000 lei. Suma este necesară în vederea exercitării dreptului de preempţiune al statului român, prin Ministerul Culturii, pentru achiziţionarea unor monede din aur clasate în categoria Tezaur, care au circulat pe teritoriul ţării noastre în perioada Regatului Dacic şi ulterior pe teritoriul fostului Imperiu Roman. Monedele sunt rare în colecţiile muzeelor din România, iar una dintre ele (stater de tip Lysimachos) este unicat şi de o importanţă deosebită pentru istoria ţării noastre, precizează comunicatul Executivului.

Bugetul Ministerului Transporturilor, suplimentat cu mai multe sume

Executivul a aprobat şi o hotărâre pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Actul normativ prevede suplimentarea creditelor de angajament şi bugetare alocate Metrorex pe anul 2023, cu suma de 50 milioane de lei, pentru onorarea angajamentelor contractuale, până la rectificarea bugetară aferentă anului în curs. Suma reprezintă plata avansului la contractul de execuţie a Magistralei 6, lot 1, Tokyo - Aeroport Henri Coandă, pentru realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni.

Au fost aprobate mai multe sume pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii:

- 84.296.000 lei, subvenţii pentru susţinerea transportului feroviar public de călători;

- 160.470.000 lei, în vederea asigurării serviciului universal, pentru toate categoriile de beneficiari de facilităţi de călătorie pe calea ferată;

- 189.000.000 lei, pentru întreţinerea şi funcţionarea/exploatarea infrastructurii feroviare publice.

Bugetele MAI și SPP, suplimentate pentru finalizarea unor proiecte de achiziție publică

Tot printr-un memorandum au fost suplimentate limitele de credite bugetare şi modificarea limitelor de credite de angajament aprobate pe luna octombrie 2023 pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Actul normativ prevede suplimentarea, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, a limitelor de credite bugetare pentru luna octombrie 2023 cu suma de 30 de milioane lei, pentru plata drepturilor de personal aferente lunii septembrie 2023 pentru personalul încadrat, respectiv pentru încheierea de angajamente legale ca urmare a finalizării procedurilor de achiziţii derulate de unităţile Ministerului Afacerilor Interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.