Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiției propune majorarea schemei de personal a DIICOT. Zeci de posturi, puse la bătaie

diicot3

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, miercuri, un proiect de hotărâre privind majorarea schemei de personal a DIICOT cu 96 de posturi.

Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, se intenţionează crearea a 11 posturi de procuror, 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ şi 45 de posturi de specialist. În aceste condiţii, numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public se va suplimenta de la 6.996 la 7.092.

În nota de fundamentare se arată că, deşi volumul de activitate a crescut constant, numărul posturilor de procuror a fost suplimentat cu numai patru în anul 2015 şi cu 11 în anul 2016, astfel că în prezent DIICOT funcţionează cu un total de 295 de posturi de procuror.

"Majorarea cu 11 posturi de procuror este necesară pentru consolidarea activităţii judiciare din cadrul Structurii centrale a DIICOT, în considerarea faptului că, potrivit art. 2 lit. d) din OUG nr. 78/2016, DIICOT are ca atribuţie şi participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii direcţiei au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta ordonanţă de urgenţă în competenţa direcţiei", se precizează în document.

SURSE - Tăriceanu pregătește o mișcare de efect: ce înseamnă, de fapt, topirea ALDE în PSD


Un alt argument este acela că 11 birouri teritoriale ale DIICOT funcţionează cu numai doi procurori, dintre care unul cu funcţie de conducere şi unul cu funcţie de execuţie.

"În cadrul acestor birouri teritoriale prevăzute cu un singur post de procuror de execuţie, pe perioada concediilor de odihnă, a concediilor pentru incapacitate temporară de muncă, a concediilor de studii şi alte asemenea perioade, activitatea de judiciar este preluată de procurorul cu funcţie de conducere care trebuie să asigure atât activitatea de management, cât şi activitatea de urmărire penală proprie, ceea ce poate afecta inclusiv durata de instrumentare a cauzelor. Trebuie arătat şi faptul că, în mod constant, este necesar ca un număr de cel puţin 10 posturi la nivelul DIICOT să rămână vacante, pentru a se asigura posturile pentru procurorii cărora le încetează mandatele funcţiilor de conducere şi optează pentru continuarea activităţii în cadrul aceluiaşi serviciu sau birou din cadrul structurii centrale sau teritoriale pe care anterior au condus-o", se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte numărul posturilor de grefier cu funcţie de execuţie raportat la numărul de procurori - 136 grefieri şi 216 procurori cu funcţii de execuţie - se constată o subdimensionare atât la nivelul structurii centrale, cât şi a celor teritoriale

Referitor la posturile de specialist, se arată că prin Legea 199/2019, posturile de inspectori antifraudă în care funcţionau exclusiv detaşaţi la parchete s-au desfiinţat. Actul normativ a mai prevăzut că "persoanele încadrate pe funcţia de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor la data intrării în vigoare a prezentei legi se transferă şi se reîncadrează în cadrul parchetelor pe posturi de specialişti".

"Practic, prin această dispoziţie, foştii inspectori antifraudă sunt reîncadraţi la parchete pe aceleaşi posturi de specialişti pe care, până la data intrării în vigoare a legii, funcţionau ca detaşaţi. Aceste posturi au fost prevăzute, până la această dată, ca posturi de specialist antifraudă (...). Această diferenţiere între posturile de specialist antifraudă şi celelalte posturi de specialist nu mai există, fiind necesară, prin urmare, includerea posturilor pe care erau încadraţi foştii specialişti antifraudă în numărul total de posturi de specialist prevăzute pentru DIICOT", se mai menţionează în nota de fundamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.