Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiției, reacție la decizia care duce România cu un pas mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA

Agerpres
Ministerul Justitiei

Raportul 2022 al Departamentului de Stat American recunoaște progresele făcute de România în materia prevenirii și combaterii traficului de persoane, transmite Ministerul Justiției.

Ministerul Justiției salută eliminarea României din Lista de supraveghere a Departamentului de Stat al SUA, după cum rezultă din recenta publicare a ediției 2022 a Raportului privind traficul de persoane.

„Este o recunoaștere a eforturilor depuse de autoritățile române în ultimul an pentru prevenirea și combaterea acestui flagel, la nivel legislativ, instituțional și operativ. Acestea includ, printre altele, investigarea, trimiterea în judecată și condamnarea unui număr însemnat de traficanți, operaționalizarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT, reglementarea imprescriptibilității infracțiunilor de trafic, ceea ce oferă autorităților mai mult timp pentru descoperirea și cercetarea acestora”, transmite Ministerul Justiției.

Conform sursei citate, raportul recunoaște demersurile Ministerului Justiției de a elabora o nouă politică publică în materia recuperării bunurilor provenite din infracțiuni, care introduce un mecanism financiar de susținere a victimelor infracțiunilor de trafic, dar și eforturile de a operaționaliza camere amenajate special pentru audierea minorilor în cadrul parchetelor și instanțelor din țară. Este subliniată colaborarea Ministerului Justiției cu Uniunea Națională a Barourilor din România pentru a specializa pregătirea profesională a avocaților din perspectiva asistării victimelor traficului, alături de demersurile de evaluare a eficienței practice a mecanismelor de indemnizare a victimelor.

„Urmărim, alături de partenerii instituționali cu care împărțim responsabilitatea creării unui mediu social mai sigur pentru cetățeni, ca deficiențele constatate încă în raport să primească răspunsuri adecvate ale autorităților române. Deși recomandările formulate nu vizează în mod direct activitatea instituției, ministrul Justiției va continua susținerea cu prioritate a agendei anti-trafic în dialogul cu sistemul judiciar, din perspectiva perfecționării profesiilor juridice, asigurării în continuare a suportului legislativ pentru activitatea eficientă a organelor judiciare și susținerii, în limita competențelor instituționale, a demersurilor de îmbunătățire și adaptare a infrastructurii și resurselor instanțelor și parchetelor pentru a face față rigorilor cerute de protecția eficientă a victimelor și de tratarea cu profesionalism a cauzelor penale care au ca obiect infracțiuni de trafic.

Reamintim că, încă de la sfârșitului anului 2019, Ministerul Justiției a organizat un cadru extins de cooperare interinstituțională pentru lupta împotriva traficului de persoane. În acest sens, au avut loc întâlniri de lucru repetate cu conducerea Ministerului Public, DIICOT, MAI, Ambasada Statelor Unite. De asemenea, au avut loc întâlniri de lucru cu omologi din UE, Comisarul pentru Justiție și ambasadori, pentru strângerea cooperării în domeniul combaterii transfrontaliere a fenomenului. Acțiunile Ministerului Justiției s-au focalizat pe 5 direcții majore: a. îmbunătăţirea asistenţei oferite victimelor traficului de persoane b. recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni c. culegerea și prelucrarea datelor statistice în materie d. îmbunătăţirea pregătirii profesionale e. consolidarea urmăririi penale. Aceste activități, desfășurate de Ministerul Justiției pe parcursul elaborării și aplicării Strategiei și Planului de Acțiuni vor fi continuate în cadrul competențelor sale legale”, mai arată Ministerul Justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.