DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministerul Justiţiei sprijină angajaţii săi în legătură cu proiectul salarizării unitare

Inquam Photos / Octav Ganea
ministerul justitiei Inquam Photos

Ministerul Justiţiei îşi reafirmă sprijinul pentru proprii angajaţi, în special pentru felul în care urmează să fie remunerat personalul auxiliar şi conex din cadrul instanţelor de judecată şi al Parchetelor, al direcţiilor de specialitate şi aparatului central al instituţiei. Potrivit unui comunicat de presă, MJ a transmis Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul şi Ministerului Muncii propunerile referitoare la proiectul legii salarizării unitare supus dezbaterii în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a luat act de nemulţumirile exprimate în spaţiul public de grefieri, dar şi de specialiştii în IT din domeniul Justiţiei, care sunt îngrijoraţi de o scădere a salariilor cu până la 50% de la începutul anului 2018. "Salarizarea informaticienilor din justiţie a fost o preocupare constantă a Ministerului Justiţiei, în contextul în care informatizarea justiţiei a reprezentat un punct esenţial pentru reformarea şi modernizarea sistemului judiciar şi pentru celerizarea şi asigurarea calităţii actului de justiţie. Activităţile curente ale specialiştilor IT din Justiţie presupun gestionarea unei infrastructuri complexe, furnizând servicii atât personalului din justiţie - de ex. email, internet, securitate cibernetică, aplicaţii de specifice (ECRIS, STATIS, aplicaţii financiar-contabile, gestiunea bazelor de date, administrarea sistemelor de videoconferinţă utilizate în audierea martorilor sub acoperire sau deţinuţilor, precum şi în comisiile rogatorii cu instanţe din alte ţări, administrarea sistemelor informatice integrate de înregistrare a şedinţelor de judecată - SIIISJ), infrastructura IT locală, dar şi publicului larg (ex. site-uri şi portaluri WEB ale instituţiilor din Justiţie, INFODOSAR)", declară sursa citată.

MJ arată că parcul tehnic administrat de cei aproximativ 500 de specialişti IT din Justiţie (instanţe de judecată şi parchete) numără peste 45.000 de echipamente IT (staţii de lucru, servere, periferice, echipamente de stocare a datelor şi echipamente de comunicaţii). Tudorel Toader a solicitat, în scris, tuturor preşedinţilor curţilor de apel, nivelul de salarizare şi baza legală pentru stabilirea salariilor în vederea asigurării unei remuneraţii egale la nivel de ţară. De asemenea, MJ a semnalat şi problemele legate de salarizarea personalului auxiliar de specialitate transmise de sindicatele reprezentative. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent, procentul este de 25-30%.

"Se propune corectarea grilei, astfel încât salariul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I şi vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului şef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corectate corespunzător celelalte salarii şi ceilalţi coeficienţi", transmite MJ, conform Agerpres. În plus, Ministerul Justiţiei şi-a exprimat disponibilitatea de a fi prezent la lucrările şi dezbaterile Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor pentru a fi în măsură să susţină propunerile de îmbunătăţire şi corectare a proiectului, astfel încât să se evite contestaţiile şi interpretările ulterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.