Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiției vine cu precizări privind extrădarea lui Cristin Rizea: cum a decurs procedura

Foto realitatea.net
cristian rizea catuse

Autoritățile din Republica Moldova au demarat procedura de extrădare a fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în România pentru fapte de corupție. Acesta a fost reținut de polițiști în Chișinău marți, la puțin timp după ce președintele Igor Dodon i-a retras cetățenia. Ministerul Justiției din România vine cu precizări privind extrădarea lui Cristin Rizea din Republica Moldova.

„La data de 25.04.2019 Ministerul Justiției din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetățean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani și 8 luni, aplicată prin sentința penală nr.680/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Completul de 5 Judecători. Aceasta cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

La data de 07.06.2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiției din România, o adresa, prin care a informat că nu poate fi inițiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (și) cetățean al Republicii Moldova.

Astăzi, 4.11.2020, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiției din România, prin care informează că, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetățenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.

În consecință, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiției din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum și cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenția Europeană de extrădare din 1957), a întocmit și transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetățeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cererea este însoțită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internațional aplicabil menționat. Termenele și modalitatea de soluționare a cererii sunt supuse legislației statului solicitat, în speță, legislația Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.