Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Mediului a finanţat o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd pentru fermierii din Gorj

ziuanews.ro
ministerul mediului

Fermierii din judeţul Gorj beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd, finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), o investiţie de peste două milioane lei, informează ministerul, printr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

"Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una din cele mai importante responsabilităţi ale crescătorilor de animale, dar şi a autorităţilor locale. Acesta este şi motivul pentru care Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole prin finanţări în infrastructura de management a gunoiului de grajd", se menţionează în comunicat.

Astfel, una dintre cele mai recente investiţii este şi cea din comuna Peştişani, judeţul Gorj. Ca urmare, crescătorii de animale din această localitate nu mai sunt obligaţi să se ocupe personal de depozitarea şi compostarea bălegarului deoarece beneficiază de o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd, construită în cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), scrie Agerpres.ro.

"Conservarea resursei de apă potabilă este o preocupare centrală a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Poluarea cu nitraţi este una din cauzele care pot afecta aceste rezerve, pentru că o concentraţie mai mare de 50 de mg de nitraţi pe litru face ca apa să devină nepotabilă. După cum ştiţi, poluarea generată de gunoiul de grajd depozitat direct pe pământ a ajuns deja să afecteze o parte însemnată din fântânile din curţile oamenilor, ceea ce înseamnă că micii crescători de animale ar trebui să ia măsuri urgente şi să gestioneze corect dejecţiile de la animale", a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Vasile Panaite.

Noua platformă are o capacitate de 2.100 metri cubi/an şi o valoare totală a investiţiei de 2.041.100 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a asigurat circa 94,5%, restul de aproximativ 5,5% fiind plătit din bugetul local. Investiţia include şi achiziţionarea utilajelor necesare unei bune funcţionări a platformei.

UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare a platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", început în anul 2008 şi încheiat în 2017, au fost finanţate 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Proiectul se află în prezent în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a alocat pentru perioada 2017 - 2022, un buget de 36,32 de milioane de euro, din care, până în martie 2022, vor fi finanţate alte peste 80 de comunităţi locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.