Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Rus de Externe critică SUA pentru că intenționează să mențină controlul în regiunile siriene după retragerea trupelor

AFP
siria

Retragerea trupelor americane de pe teritoriul sirian nu înseamnă încheierea acţiunilor coaliţiei internaţionale conduse de SUA, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, informează TASS, potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-ar fi AFLAT candidatul PSD-ALDE la prezidențiale! Cine ar fi cel care îl va înfrunta pe Klaus Iohannis (surse)

"Oficialii americani dau de înţeles că retragerea trupelor (SUA) de pe teritoriul sirian nu înseamnă încetarea activităţii aşa-zisei coaliţii internaţionale pentru lupta împotriva grupării Stat Islamic, coaliţie condusă de SUA. Oficialii SUA nu au o strategie clară univocă referitor la propria strategie, sunt doar aluzii, nişte formulări foarte vagi", a afirmat Zaharova în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acesteia, SUA trebuie să transmită teritoriile de pe care se vor retrage sub controlul guvernului sirian, însă deocamdată nu există contacte în această privinţă între Washington şi Damasc. "Apare o întrebare principială: cui îi va transmis controlul asupra teritoriilor lăsate de americani? Probabil, acesta ar putea fi guvernul Siriei: în conformitate cu legislaţia internaţională şi dat fiind prin ce au trecut Siria şi poporul sirian. Însă deocamdată nu avem vreo informaţie în legătură cu stabilirea vreunor contacte între Washington şi Damasc în acest sens", a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Ministrul în exerciţiu al apărării din SUA, Jim Mattis, a semnat luni ordinul pentru retragerea trupelor americane din Siria. Semnarea ordinului a avut loc după ce Donald Trump a anunţat duminică preluarea provizorie de la 1 ianuarie a postului de ministru al apărării, eliberat după demisia lui Mattis, de către actualul ministru adjunct al acestei instituţii, Patrick Shanahan. Jim Mattis şi-a dat joia trecută demisia de la conducerea Pentagonului, anunţându-se atunci că el va rămâne interimar în acest post până la finele lunii februarie, dar între timp preşedintele Trump a decis să grăbească înlocuirea lui.

De asemenea, preşedintele Donald Trump a confirmat sâmbătă că emisarul special prezidenţial pentru coaliţia antijihadistă a demisionat, dar a desconsiderat atenţia acordată de media acestui eveniment. Media americane au relatat că Brett McGurk îşi va părăsi postul mai devreme decât se anticipa din cauza recentei schimbări de strategie a lui Trump în Siria, după decizia similară a lui Jim Mattis.

În timpul aceleiaşi conferinţe, Maria Zaharova a anunţat că ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Al-Safadi, va întreprinde o vizită în Rusia în data de 28 decembrie, pentru a discuta cu omologul său rus Serghei Lavrov asupra procesului de reglementare a situaţiei din Siria, asupra conflictului israeliano-palestinian şi unor probleme de cooperare bilaterală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.