DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministerul Sănătăţii intenţionează să extindă la nivel naţional programul de tromboliză intravenoasă, iar un proiect a fost supus dezbaterii

Inquam Photos/Octav Ganea
Sorina Pintea ministrul sanatatii

Din 2015, zece spitale din ţară au derulat programul pilot al acţiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, iar pentru 2019 se propune extinderea la 38 de spitale, informează news.ro.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut se află în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii www.ms.ro, secţiunea Transparenţă Decizională.

Începând cu anul 2015, zece spitale din Romania au derulat programul pilot al acţiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Documentul pus în dezbatere creează premizele pentru a extinde acest program la nivel naţional.

Citește și: Primăria Capitalei vrea să suplimenteze programul de fertilizare in vitro pentru încă 2000 de cupluri, sub formă de două vouchere

“Programul şi-a dovedit eficienţa, mulţi pacienţi care au beneficiat tratament intervenţional în caz de AVC fiind recuperaţi. Din această cauză, împreună cu specialiştii am decis extinderea acestuia la nivel naţional. Tratamentul acut farmacologic şi intervenţional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentanţii comisiilor de specialitate neurologică şi medicină de urgenţă din Ministerul Sănătătţii, a analizat rezultatele şi a evaluat oportunitatea extinderii acţiunii prioritare în tratamentul accidentului intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut la nivelul întregii ţări.

În prima lună a anului 2019 se va încheia evaluarea unui numar de 38 de spitale judeţene din întreaga ţară în vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul acţiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazeaza pe ghidurile în vigoare şi conţine informaţii utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum şi procedura de selecţie a pacienţilor eligibili pentru tratament intervenţional acut.

“Prin aceste măsuri dorim să standardizam şi să uniformizăm practica clinică la nivel naţional, pentru ca toţi pacientii care sufera un accident vasculat cerebral să beneficieze de şanse egale indiferent de judeţul în care se află”, a declarat ministrul Pintea.

Prin aceste măsuri, dar şi prin educarea publicului pentru a recunoaşte rapid semnele unui AVC, cât şi antrenarea echipajelor de intervenţie pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, Ministerul Sanatatii preconizează că rata pacienţilor care vor beneficia de tratament intervenţional să crescă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.