Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Sănătăţii promite sporuri între 100% si 200% pentru medici

medic

Medicii de familie si cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse între 100% si 200% potrivit unui proiect care va fi pus în dezbatere publica si care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie, a declarat joi la o dezbatere ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

'Sunt comunitati izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulati sa mearga în zonele respective. (...) Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este în transparenta decizionala sau va fi afisat astazi si va fi dezbatut o perioada destul de redusa ca au fost discutii destul de multe pentru acest subiect si practic de la 1 aprilie va putea fi în vigoare. Intentia noastra este sa atragem câti mai multi medici catre acele comunitati deficitare, scopul este de a-i aduce pe medici acolo si de a-i si mentine', a spus Banicioiu.
Potrivit ministrului, o alta modalitate de stimulare a medicilor de a lucra în mediul rural este aceea ca autoritatile locale sa aiba posibilitatea ca din fondurile disponibile sa directioneze sume catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care îl au în subordine.

'Ne referim aici la spitalele orasenesti, chiar si cele municipale, care sunt afectate de lipsa de personal si lipsa dorintei de a se întoarce. Este vorba despre posibilitatea, va fi un paragraf în proiectul de lege pe care îl introducem saptamâna viitoare, pentru a le da posibilitatea autoritatilor locale ca din fondurile disponibile în bugetul local sa îndrepte catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care îl au în subordine. Vor putea alege între panselute si a avea totusi medic reanimator, eu cred ca vor alege sa aiba medic reanimator. Modificam cadrul legal', a mai afirmat ministrul.

Banicioiu a precizat ca orice forma de asistenta medicala de urgenta trebuie asigurata în regim gratuit. 'Aici nu vom face rabat, indiferent daca omul cotizeaza sau nu cotizeaza. La fel si pentru copii', a sustinut Banicioiu.

Pe de alta parte, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, a spus ca sporul pentru medicii care lucreaza în zone defavorizate este în vigoare de 20 de ani, iar aceste proiect propus de MS contine prevederi care 'nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau pâna acum'.

'În ceea ce priveste sporul de rural, el exista de 20 de ani, este conceput ca o cale de a creste interesul medicilor pentru stabilirea în localitati rurale grele sau în zone izolate unde exista deficit de medici. Acum se rediscuta aceste criterii de spor, nu s-a ajuns la o varianta definitiva înca si speram ca lucrurile se îmbunatatesc, dar deocamdata aceste prevederi nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau pâna acum, adica multe dintre localitatile rurale din tara vor pierde sporul de rural, sau vor a avea un spor mai mic. Sunt cabinete pentru care sporul va fi mai mare si este foarte important, dar este o exceptie care confirma regula, se refera la cele cinci cabinete din Delta Dunarii care vor primi un spor de 200% absolut necesar daca ne gândim ca ei se deplaseaza pe apa', a aratat Tanasescu.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.