Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Sănătății, vești pentru sute de mii de români: 31 de molecule noi, introduse în lista medicamentelor compensate şi gratuite

realitatea.net
farmacie medicamente

Un număr de 31 de molecule noi, destinate pacienţilor cu boli cardiace, oncologice, hepatice, afecţiuni oftamologice, boli endocrine, neurologice, diabet zaharat, cu boli rare şi sepsis sever, au fost introduse în lista medicamentelor compensate şi gratuite, anunţă Ministerul Sănătăţii, anunță news.ro.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat, joi, Hotărârea de Guvern privind completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Citește și: Vor apărea noi reguli! Cum vor arăta restaurantele atunci când vor fi redeschise

Documentul vizează introducerea a 31 de molecule inovative în lista de medicamente gratuite şi compensate destinate pacienţilor cu boli cardiace cronice, afecţiuni oncologice, hepatice cronice şi ciroze, afecţiuni oftamologice, boli endocrine, colagenoze majore care sunt trataţi în cadrul programelor naţionale de oncologie, de boli neurologice, diabet zaharat, de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever.

Din cele 31 de molecule, 18 sunt incluse condiţionat, în baza contractelor cost volum rezultat încheiate. Valoarea maximă a acestor contracte urmează a fi suportată din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) şi este de 510.327.433, 87 lei pe perioada de 12 luni de derulare a acestora.

Pentru cele 8 medicamente orfane sau care se adresează unor stadii evolutive ale unor boli pentru care sunt singura alternativă terapeutică, impactul bugetar pentru 12 luni de tratament neîntrerupt este de maxim 69.856 mii lei şi va fi suportată tot din bugetul FNUASS.

Citește și: Ludovic Orban, vești despre vaccin: Este în curs de pregătire un nou produs care va fi lansat pe piață .

"Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite. În prezent, în situaţia pandemiei COVID-19, bolnavii de cancer şi cei afectaţi de boli rare sunt cunoscuţi ca fiind vulnerabili faţă de infecţiile virale de tip gripal. Se estimează că riscul de a fi internat este de 4 ori mai mare, iar riscul de deces este de 10 ori mai mare. Ca urmare, este importantă introducerea unor molecule inovative pentru tratarea afecţiunilor de care suferă. Mai mult, astăzi am introdus şi 8 molecule aferente afecţiunilor oncologice, bolilor endocrine şi metabolice, bolilor rare - Mucopolizaharidoza Tip IVA şi Limfangioleiomiomatoză care sunt ultima sau singura alternativă terapeutică pentru aceste afecţiuni rare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.