Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Sportului convoacă Adunarea generală extraordinară a FRHG -Inclusiv refuzul de a primi finanţare aduce prejudicii grave

reiadat.com
hochei

Ministerul Sportului anunţă că a convocat, în baza prerogativelor sale legale, Adunarea generală extraordinară a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, după ce a fost constatată o conduită de încălcare, în mod repetat, a statutului FRHG şi a actelor normative care asigură desfăşurarea activităţii. Inclusiv refuzul de a primi finanţare aduce prejudicii grave şi pune într-o situaţie dificilă hocheiul românesc, precizează ministerul, potrivit news.ro.

Dispoziţiile art. 88^1 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 cu modificările şi completările ulterioare prevăd că „în situaţii deosebite de încălcare a actelor constitutive, a statutelor, a actelor normative, Agenţia Naţională pentru Sport (actualmente Ministerul Sportului) poate dispune convocarea adunării generale extraordinare pentru structurile de utilitate publică.”

Adunarea generală extraordinară are loc în data de 15.02.2023, ora 12:00, la sediul Ministerului Sportului din strada Vasile Conta, nr. 16 sector 2, Bucureşti, cu participarea structurilor sportive înregistrate în Extrasul Special al federaţiilor ţinut de Tribunalul Bucureşti.

Adunarea generală extraordinară se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile statutare, coroborate cu dispoziţiile Legii nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul că membrilor Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă prezenţi le revine competenţa exclusivă de analiză şi decizie, prin asigurarea cvorumului necesar, iar Ministerul Sportului va exercita atribuţiile de supraveghere şi control, în condiţiile legii.

Conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, art. 18, alin. 1, lit. K, Ministerul Sportului “supraveghează şi controlează respectarea de către structurile sportive a dispoziţiilor legale în vigoare şi a prevederilor cuprinse în statutele şi în actele de constituire a acestora”.

Membrii cu drept de vot ai Federaţie Române de Hochei pe Gheaţă sunt participanţii din Campionatul Naţional 2021-2022, potrivit dispoziţiilor art. 11.4 din Statutul Federaţiei, iar ordinea de zi a lucrărilor va cuprinde următoarele:

Punerea în discuţie a Hotărârii de suspendare a executării hotărârii adoptate de Adunarea Generală de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, din data de 15.09.2022;

Adoptarea unei soluţii de către membrii cu drept de vot cu privire la situaţia organelor executive de conducere a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

O serie de încălcări grave şi abateri la nivelul conducerii FRHG

“Reamintim că, în virtutea prerogativelor conferite de lege, în luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Sportului a decis suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG din data de 15.09.2022, ca urmare a mai multor nereguli şi încălcări ale prevederilor legale în organizarea alegerilor, constatate de Comisia mixtă de verificare constituită ca urmare a plângerilor la adresa conducerii Federaţiei.

Decizia de suspendare a fost luată potrivit dispoziţiilor art. 36 alin (1) din HG nr. 884/2001, pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, care prevede că ”delegatul Ministerului Tineretului şi Sportului are dreptul de a suspenda executarea hotărârilor organului de conducere care contravin actelor de constituire şi statutelor, contractelor încheiate cu ministerul, legilor, ordinii publice şi siguranţei naţionale.””, precizează ministerul.

Comisia mixtă a efectuat o acţiune de verificare la FRHG în perioada 01-04.11.2022, fiind constate mai multe încălcări ale următoarelor prevederi: art. 21 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, coroborate cu dispoziţiile art.11.4 şi 99.2 din Statutul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

Deşi prin Hotărârea de suspendare menţionată mai sus li s-a pus în vedere organelor de conducere şi administrare ale federaţiei ca până la data de 20.11.2022 să repună în discuţie problemele care făceau obiectul hotărârii, acest lucru nu s-a întâmplat, în ciuda faptului că obligaţia este prevăzută expres şi de dispoziţiile art. 37-38  din Regulamentul de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 884/2001, precum şi de dispoziţiile art. 94.6 din Statutul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

În plus, până la data de 16.01.2023, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă nu a comunicat oficial un punct de vedere cu privire la aceste aspecte, în ciuda îndatoririlor sale.

Mai mult decât atât, în cursul lunii ianuarie 2023, la Ministerul Sportului au fost înregistrate mai multe sesizări din partea cluburilor membre afiliate, prin care se aducea la cunoştinţă faptul că la nivelul FRHG nu exista nici o hotărâre luată în condiţiile Statutului acesteia cu privire la aprobarea sistemului competiţional şi la aprobarea calendarului sportiv pentru 2022-2023.

De asemenea, se semnala faptul că mandatul organelor de conducere şi de administrare nu mai era valabil, conducerea FRHG aleasă la data de 15.09.2022 fiind suspendată, iar mandatul Biroului Federal anterior fiind expirat. Prin urmare, Hotărârile Organelor de Conducere şi de administrare ale FRHG, care funcţionau nestatutar, erau, de asemenea, nelegale şi nevalabile.

Totodată, Hotărârea Adunării Generale Ordinară din data de 08.11.2022 a fost atacată în instanţă, fiind adoptată cu încălcarea legii şi a Statutului FRHG.

Pentru toate aceste considerente, s-a apreciat că este necesară intervenţia organului de specialitate al administraţiei publice centrale, pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor legale aplicabile, a adăugat Ministerul Sportului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.