Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Turismului: Primul jalon privind cartografierea la nivel naţional a fost atins

bursa.ro
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Primul jalon privind cartografierea la nivel naţional, în vederea identificării destinaţiilor optime pentru înfiinţarea OMD-urilor, a fost atins săptămâna aceasta, termenul limită fiind trimestrul 1 al acestui an, a anunţat vineri Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Conform sursei citate, Ministerul Turismului se află în curs de implementare a reformei privind operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor (OMD), un deziderat al industriei turismului de mai bine de un deceniu.

"Reforma face parte inclusiv din Componenta 11 Turism şi Cultură din cadrul PNRR şi presupune atingerea mai multor jaloane şi ţinte. Implementarea acesteia va consta în adoptarea unui cadru legislativ necesar funcţionării OMD-urilor şi elaborarea unui Plan de acţiune dedicat valorificării patrimoniului cultural în scopul creşterii competitivităţii sectorului turistic românesc", se menţionează în comunicat.

Totodată, Ministerul Turismului a pus în consultare publică pe 16 martie documentul care va sta la baza înfiinţării a celor 8 OMD-uri regionale, ţintă pe care România trebuie să o atingă până la finalul anului 2023, potrivit Agerpres.

"Având în vedere potenţialul turistic al tuturor judeţelor, documentul privind cartografierea destinaţiilor optime, elaborat împreună cu grupul de lucru constituit din reprezentanţii mediului de afaceri, asociativ şi al unităţilor administrativ-teritoriale, defineşte clar ca cele 8 regiuni istorice în care vor fi operaţionalizate cele 8 OMD-uri să cuprindă întreg teritoriul naţional", se mai precizează în comunicat.

Astfel, din cele 4 criterii care au stat la baza cartografierii, 3 sunt cuprinse în PNRR. Criteriul privind potenţialul de dezvoltare a turismului este cuprins în capitolul de recomandări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), incluse în studiul "Operaţionalizarea organizaţiilor de management al destinaţiei''.

Potrivit sursei citate, Ministerul Turismului va lucra în continuare cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului asociativ şi ai unităţilor administrativ-teritoriale pentru înfiinţarea şi operaţionalizarea tuturor celor 8 OMD-uri care se vor forma în cadrul regiunilor istorice: Bucovina, Dobrogea, Transilvania, Banat-Crişana, Maramureş, Oltenia, Muntenia şi Moldova.

Reprezentanţii ministerului susţin că destinaţiile optime au fost identificate pe baza unor criterii precum capacitatea de a atrage turişti internaţionali şi naţionali, potenţialul de dezvoltare a turismului, capacitatea de promovare a transformării socio-economice durabile/ecologice în zonele rurale şi defavorizate şi potenţialul de a crea locuri de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.