Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de externe ai G7 le cer talibanilor să garanteze 'securitatea' afganilor care vor să plece

grupul g7

Miniştrii de externe ai G7 le-au cerut joi talibanilor să garanteze "securitatea" străinilor şi afganilor dornici să părăsească Afganistanul, relatează AFP.

"Miniştrii G7 au făcut apel la talibani să garanteze trecerea în deplină securitate a cetăţenilor străini şi a afganilor care doresc să plece", a scris într-un comunicat Dominic Raab, şeful diplomaţiei din Regatul Unit, ţară care asigură în prezent preşedinţia G7.

Miniştrii G7 au făcut apel la talibani "să-şi respecte angajamentele de a asigura protecţia civililor şi sunt serios preocupaţi de informaţiile privind represalii violente în anumite părţi ale Afganistanului".

Ei au subliniat "necesitatea pentru toate părţile de a respecta dreptul internaţional umanitar".

"Talibanii trebuie să se asigure că Afganistanul nu adăposteşte o ameninţare teroristă pentru securitatea internaţională", au avertizat miniştrii, potrivit Agerpres.ro.

Reuniunea lor a precedat un summit virtual al liderilor G7 privind situaţia din Afganistan prevăzut să aibă loc săptămâna viitoare.

Într-un moment în care evacuarea diplomaţilor, a altor străini şi a afganilor care se tem pentru siguranţa lor continuă în condiţii dificile la Kabul, miniştrii au "discutat de asemenea despre importanţa unei cooperări strânse şi eficiente în scopul de a permite evacuările din Kabul".

Dominic Raab, care s-a aflat în vacanţă în Creta până weekendul trecut, a fost vizat de mai multe apeluri de a demisiona, pe care le-a respins joi. Opoziţia îi reproşează că nu a urmat sfaturile ministerului de a-i telefona "urgent" omologului său afgan vineri - cu două zile înainte de intrarea talibanilor în Kabul - pentru a organiza evacuarea personalului afgan care a lucrat pentru autorităţile britanice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.