Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de Externe din mai multe ţări, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

mae

Şefii diplomaţiilor din Slovacia, Polonia, Norvegia şi Iordania sunt invitaţi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), care are loc de marţi până vineri, tema din acest an a evenimentului urmând să reflecte atenţia pe care România o acordă contextului din vecinătatea extinsă a ţării, mai ales în vecinătăţile estică şi sudică ale NATO şi UE. 

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ediţia de anul acesta a reuniunii va avea tema "România şi provocările de securitate la limitele spaţiului european şi euro-atlantic. Riscuri, oportunităţi şi acţiune diplomatică". 

"Ca urmare a provocărilor de securitate la nivel internaţional din 2014 şi 2015, diplomaţia română a avut rolul nu numai de a reacţiona, ci de a fi proactivă şi dinamică, astfel încât să protejeze cât mai bine interesele României în sens larg, elaborând propuneri şi soluţii care converg către acelaşi scop - de a face România mai sigură, din toate punctele de vedere, într-o perioadă complexă", precizează MAE. 

Invitaţi speciali la ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române sunt miniştrii de Externe din Polonia - Grzegorz Schetyna, Slovacia - Miroslav Lajcak, Norvegia - Borge Brende şi Iordania - Nasser Judeh. De asemenea, vor participa diplomaţi români cu funcţii importante în cadrul organizaţiilor internaţionale, precum Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, şi Cornel Feruţă, coordonator-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. 

Potrivit MAE, şeful diplomaţiei poloneze va fi vorbitor principal în cadrul sesiunii plenare cu tema "Revizuirea Politicii Europene de Vecinătate - Rolul Esenţial al Parteneriatului Estic", iar ministrul de Externe slovac, în cadrul sesiunii "Problematica Europeană - Provocările actuale ale Agendei UE. Demararea pregătirilor pentru asumarea Preşedinţiei Consiliului UE în 2019". 

La sesiunea plenară intitulată "Vecinătatea Sudică - Evoluţiile înregistrate la aproape 5 ani de la debutul Primăverii Arabe - provocări şi oportunităţi", vorbitor principal va fi ministrul iordanian de Externe, iar la sesiunea "Problematica de securitate. Contextul regional de securitate şi apărarea colectivă - NATO în adaptare" - ministrul norvegian de Externe. 

MAE anunţă că, în premieră, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române se desfăşoară anul acesta în paralel cu Festivalul Ambasadelor, dedicat ambasadelor străine acreditate la Bucureşti şi organizat de Asociaţia ESCU, sub patronajul Ministerului de Externe. 

Prima ediţie a Festivalului Ambasadelor, având ca temă 'Open your Culture', se va desfăşura în perioada 1 - 5 septembrie în 4 puncte din Capitală, cu participarea a 50 de ambasade străine, institute culturale şi organizaţii internaţionale, care propun activităţi culturale şi artistice, demonstraţii şi degustări culinare tradiţionale, spectacole de muzică, dansuri, artizanat, meşteşuguri şi obiceiuri de pe întreg mapamondul, momente pentru copii şi activităţi captivante de diplomaţie culturală, arată MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.