Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de externe german şi ceh s-au angajat să continue ajutorul militar pentru Ucraina

Facebook
ucraina-rusia-razboi-miiitar-soldat

Miniştrii de externe german şi ceh s-au angajat vineri să continue ajutorul militar pentru Ucraina în lupta acesteia împotriva invaziei ruse, cu prilejul unei întâlniri la graniţa dintre Germania şi Republica Cehă, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavsky a calificat invazia drept un gest "de agresiune imperială rusă fără precedent" şi a spus despre Rusia că reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii în Europa.

"Republica Cehă va sta alături de Ucraina până când va pleca ultimul tanc rus", a declarat Lipavsky la întâlnirea de pe graniţă, între oraşele Bärenstein (Germania) şi Vejprty (Republica Cehă).

La rândul ei, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a amintit că aliaţii NATO au convenit la summitul de la Vilnius de la începutul săptămânii să majoreze sprijinul militar pentru apărarea Ucrainei. Cancelarul german a promis alte 700 de milioane de euro, în cursul summitului.

Baerbock a subliniat că "nu doar Europa, ci majoritatea lumii" se află de partea Ucrainei împotriva agresiunii ruse şi cooperarea europeană în ce priveşte livrările de arme apără vieţi. Ea a elogiat totodată eforturile Republicii Cehe de a ajuta Ucraina, inclusiv prin primirea a peste 500.000 de refugiaţi ucraineni, dar şi prin faptul că a fost prima ţară care i-a trimis arme grele.

Jan Lipavsky a mai afirmat în acest context că participarea la NATO şi UE constituie o garanţie pentru pacea în Europa şi şi-a exprimat speranţa că aceste instituţii vor fi deschise pentru Ucraina şi Republica Moldova şi vor integra de asemenea Balcanii de vest, recunoscând totuşi că extinderea UE nu poate avea loc "peste noapte".

Reuniunea a fost marcată de un incident, un grup de circa douăzeci de manifestanţi, dintre care unii arborau drapele ale mişcării monarhiste de extremă dreapta Saxonii Liberi, huiduind-o şi adresându-i insulte şefei diplomaţiei germane la sosirea ei la Bärenstein. Baerbock a minimalizat incidentul, declarând că într-o democraţie toată lumea are dreptul să strige.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.