Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de Finanţe din zona euro și-au dat acordul: Credite de 240 miliarde de euro pentru statele cu dificultăţi

Inquam Photos / Octav Ganea
bani curs leu euro

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat vineri lansarea primului instrument de care dispune Europa pentru a ajuta economiile, o linie de credit în valoare de 240 miliarde euro care va ajuta statele membre să acopere cheltuielile medicale asociate cu pandemia de coronavirus, transmite Bloomberg.

La videoconferinţa care a avut loc vineri, miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au dat acordul final pentru ca această schemă să devină operaţională, sub conducerea Mecanismului European de Stabilitate (MES). Statele din zona euro vor avea acces la fonduri ieftine echivalente cu 2% din Produsul lor Intern Brut în 2019, fără dobânzile oneroase care au fost ataşate împrumuturilor acordate în perioada crizei datoriilor suverane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Autoritățile sună alarma prin RO-ALERT: ‘Pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat!’

"Astăzi este o zi bună pentru Europa şi o zi bună pentru solidaritatea în acţiune. Pentru fiecare ţară din zona euro vor fi disponibile fonduri importante pentru a finanţa costurile medicale directe şi indirecte", a declarat ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.

Susţinut de credibilitatea Germaniei, Mecanismului European de Stabilitate (MES) va putea împrumuta bani la dobânzi negative, pe care ulterior îi va putea transforma în linii de credit pentru statele membre din zona euro. Directorul MES, Klaus Regling, a estimat că rata dobânzii pentru astfel de credite ar putea fi în jurul a 0,1%.

Citește și: Cum se vor face Împărtășania și Spovedania pe timpul stării de alertă – Regulile care trebuie respectate în cimitir

În condiţiile în care costul împrumuturilor pentru statele de la periferia zonei euro au crescut în ultimele luni, guvernele unor ţări precum Italia, Spania şi Portugalia ar putea beneficia de împrumuturi cu dobânzi foarte mici. Klaus Regling a estimat că pe o perioadă de 10 ani aceste dobânzi reduse vor permite Spaniei să realizeze economii de până la 2 miliarde euro şi de până la 7 miliarde euro în cazul Italiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.