Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Finanțe arată cu degetul spre 'iresponsabilitatea' politicii fiscale a fostului Guvern după raportul Standard&Poor's

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu

Standard&Poor's explică foarte clar că schimbarea perspectivei se datorează creșterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilității politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani, a declarat miercuri Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

Reacția ministrului vine după ce agenția de rating Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală și a revizuit perspectiva de țară de la stabilă la negativă.

În evaluarea efectuată, agentia de rating recunoaște consolidarea fiscală prezentată de actualul Guvern pentru 2020, dar trebuie remarcate câteva aspecte care au fost evidențiate în evaluarea agenției de rating.

Citește și: ALERTĂ - Orban şi Cîţu, convocaţi de urgenţă la Cotroceni, după decizia Standard&Poor's

"În primul rând, agenția explică foarte clar că schimbarea perspectivei se datorează creșterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilității politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani. În al doilea rând, agenția a luat în considerare programul de consolidare fiscală prezentat de actualul Guvern. În al treilea rând, agenția a decis să păstreze rating-ul de țară al României. Iar în al patrulea rând, subliniez că suntem astăzi în această situație pentru că Guvernul anterior a ignorat toate avertismentele primite de la agenția de rating S&P încă din luna februarie anul acesta. Eforturile mele și ale Ministerului Finanțelor Publice în perioada imediat următoare se vor concentra pe finalizarea elaborării bugetului pentru anul 2020 și perspectiva 2021-2022, prin care se vor implementa politici ferme de consolidare fiscală pe termen mediu. Sunt sigur că în următoarele luni până și cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadă lungă de politică fiscală responsabilă. Doar persoanele naive sau rău intenționate pot să afirme că rating-ul de țară poate fi influențat după doar o lună de guvernare PNL", a spus Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, conform unui comunicat.

Agenția de rating Standard&Poor’s afirmă foarte clar că principalul factor care ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei este asigurarea consolidării fiscale, care să conducă la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.