Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre situaţia din Belarus, Crimeea şi Nagorno-Karabah la reuniunea ministerială a CoE

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre situaţia din Belarus, Crimeea şi Nagorno-Karabah în cadrul celei de-a 130-a reuniuni ministeriale a Consiliului Europei (CoE), care s-a desfăşurat vineri, în format videoconferinţă, sub mandatul Republicii Elene, care deţine, din luna mai 2020, Preşedinţia în exerciţiu a Comitetului Miniştrilor.

Reuniunea a marcat şi transferul Preşedinţiei Comitetului Miniştrilor de la Grecia la Germania, care va avea acest mandat în perioada noiembrie 2020 - mai 2021, arată un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Citește şi: LIVE TEXT - AMERICA ALEGE. S-au închis toate urnele! Donald Trump: Rezultatele alegerilor au fost 'fenomenale'

În intervenţia sa, ministrul Aurescu a reiterat poziţia României privind eficientizarea multilateralismului şi întărirea rezilienţei pe baza valorilor democratice şi a dreptului internaţional, pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă lumea întreagă.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că România s-a alăturat iniţiativei de "Răspuns Global la Coronavirus" şi că anul acesta au fost reorientate câteva proiecte de asistenţă către urgenţe sanitare, în special în vecinătatea estică şi în Africa sub-sahariană. România a direcţionat peste 75% din bugetul său pentru cooperare internaţională pentru dezvoltare, astfel încât să răspundă provocărilor pandemiei de COVID-19.

În acelaşi context, Bogdan Aurescu a evidenţiat relevanţa structurilor de monitorizare ale Consiliului Europei care şi-au dovedit eficienţa pe durata crizei sanitare, prin menţinerea standardelor şi valorilor comune ale Organizaţiei. În acest sens, pentru a continua îndeplinirea acestui obiectiv, a transmis un apel privind necesitatea aplicării corecte şi uniforme a legislaţiei în vigoare în toate statele membre CoE.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat faptul că România rămâne un susţinător constant atât al Politicii de Vecinătate a CoE, cât şi al proceselor democratice din vecinătatea CoE. În acest sens, a reiterat faptul că România urmăreşte îndeaproape şi este profund îngrijorată de evoluţiile din Belarus şi a arătat că ţara noastră a susţinut activ adoptarea deciziei UE de a impune sancţiuni celor responsabili de violenţă, represiune şi fraude electorale în această ţară.

Totodată, demnitarul român a reamintit poziţia de principiu a României pentru respectarea tuturor angajamentelor asumate de către statele membre la momentul aderării la Consiliul Europei şi a evidenţiat sprijinul pentru menţinerea integrităţii teritoriale şi independenţa tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, elemente fundamentale ale stabilităţii şi securităţii regionale.

"În context, şeful diplomaţiei române a exprimat preocupare pentru abuzurile şi încălcările continue ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar în Crimeea, care este anexată ilegal, şi în zonele din estul Ucrainei controlate de aşa-numiţii separatişti. În acelaşi timp, a transmis un mesaj privind necesitatea monitorizării situaţiei drepturilor omului în regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, unde asistăm la o deteriorare din ce în ce mai accentuată a securităţii regionale", arată MAE.

În ceea ce priveşte situaţia din Nagorno-Karabah, şeful diplomaţiei române a pledat pentru reluarea neîntârziată a dialogului politic pentru a identifica soluţii paşnice, în conformitate cu dreptul internaţional.

În contextul celebrării a 70 ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat încrederea României în Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi în rolul său de protejare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale în întreaga Europă.

A exprimat, totodată, convingerea că statele membre trebuie să sublinieze şi să exprime angajamentul ferm faţă de sistemul Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Totodată, şeful diplomaţiei române a evocat sprijinul României pentru lupta împotriva discursului de ură şi a manifestărilor xenofobe sub toate formele sale, împreună cu un mesaj de condamnare a tuturor instanţelor acestui fenomen, pentru care nu există nicio justificare.

Cu ocazia reuniunii, miniştrii de Externe au adoptat o Declaraţie ministerială cu tema "Gestionarea eficientă a crizei sanitare cu respectarea deplină a democraţiei, statului de drept şi a drepturilor omului". Totodată, având în vedere aniversarea, în acest an, a 70 de ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Preşedinţia elenă a Comitetului Miniştrilor a marcat acest moment printr-o ceremonie restrânsă, cu participarea înalţilor funcţionari ai Consiliului Europei, în prezenţa preşedintelui Greciei.

Agenda reuniunii ministeriale a mai cuprins teme precum consolidarea democraţiei, statului de drept şi a drepturilor omului în Europa, prezentarea raportului secretarului general privind Multilateralismul în 2020 şi prezentarea documentului privind 'Rolul Consiliului Europei: răspuns la conflicte şi crize din Europa', garantarea eficienţei, pe termen lung, a sistemului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Politica de Vecinătate a Consiliului Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.