DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată în contextul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu, şi a transmis sprijinul României pentru un rol crescut al Alianţei în regiune şi în combaterea terorismului, potrivit news.ro.

Potrivit Ministerului afacerilor Externe, pe agendă s-au aflat evoluţiile recente din Irak şi situaţia din Libia. Au mai participat la discuţii Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, pe punctul privind evoluţiile din Irak, şi reprezentantul special al ONU pentru Libia, Ghassan Salamé.

”În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat preocupările României cu privire la ultimele evoluţii din Irak, care pot afecta grav, în cazul în care escaladarea continuă, securitatea regională, dar şi cea europeană, a reiterat poziţia publică a României, astfel cum a fost prezentată cel mai recent de către Preşedintele României în cursul zilei de ieri, şi a încurajat implicarea activă a UE în efectuarea unor paşi spre calm, stimularea dialogului şi detensionarea situaţiei”, a transmiks MAE.

Citește și: USR face o ofertă Guvernului! Cum ar putea fi finanțat Pilonul I de pensii

Potrivit sursei citate, ministrul român de Externe a subliniat importanţa ca UE să intervină cât mai rapid pentru consolidarea tendinţei de dezescaladare indicate de declaraţia Preşedintelui Donald Trump din data de 8 ianuarie 2020, pe care România a salutat-o.

”În acelaşi timp, a sugerat ca Uniunea să se implice pe fond în proiectarea unor eventuale aranjamente regionale de garantare a securităţii, poziţie împărtăşită şi de alţi omologi. În acelaşi timp, ministrul Aurescu a menţionat importanţa menţinerii independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Irakului. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat totodată necesitatea ca UE să acţioneze pentru consolidarea şi reformarea instituţiilor naţionale irakiene, precum şi pentru sprijinirea reconstrucţiei şi stabilităţii Irakului prin programe specifice şi a reafirmat angajamentul pentru continuarea combaterii terorismului prin intermediul coaliţiei internaţionale anti-Daesh, în parteneriat cu Irakul”, se mai arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, că Planul Cuprinzător de Acţiune Comună şi în domeniul nuclear (JCPOA) trebuie respectat de către Iran.

Citește și: Rechizitoriul dosarului Caracal a fost finalizat! Ce se va întâmpla cu Gheorghe Dincă

Pe de altă parte, ministrul Aurescu a salutat prezenţa Secretarului general al NATO la reuniune şi a exprimat sprijinul României pentru un rol crescut al Alianţei în regiune şi în combaterea terorismului. De asemenea, a subliniat necesitatea unei acţiuni complementare şi sinergetice a UE şi NATO.

În ceea ce priveşte Libia, miniştrii europeni de externe au avut un schimb de opinii cu reprezentantul special al ONU pentru Libia şi au făcut apel la detensionarea situaţiei şi la încetarea oricărei operaţiuni militare.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că singura soluţie pentru situaţia din Libia este cea diplomatică, sub auspiciile ONU, iar UE şi statele membre trebuie să acţioneze intens pentru a sprijini eforturile ONU în acest sens, inclusiv prin Conferinţa care va fi organizată de Germania la Berlin. De asemenea, a pledat pentru o abordare unitară a statelor membre UE şi pentru limitarea influenţelor externe Libiei care afectează negativ soluţionarea situaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.