Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a propus la o întâlnire cu omologul din Kârgâzstan organizarea unui forum economic bilateral

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Kârgâze, Cinghiz Aidarbekov, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, ocazie cu care a propus organizarea unui forum economic bilateral, informează un comunicat de presă transmis de MAE român, anunță AGERPRES.

"Cei doi miniştri au realizat, cu acest prilej, o evaluare a stadiului actual al relaţiei bilaterale, evidenţiind dinamica pozitivă a dialogului politic, desfăşurat în ultimii ani, între Bucureşti şi Bişkek. Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat, în cadrul discuţiilor, că Planul comun de acţiune între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kârgâze pentru 2019-2020, semnat în septembrie 2019, la New York, constituie o bază solidă pentru consolidarea acestui dialog. Şeful diplomaţiei române şi omologul kârgâz au agreat continuarea eforturilor pentru identificarea de noi oportunităţi de cooperare în domenii sectoriale, precum cel economic, al cărui potenţial este nevalorificat", relatează comunicatul MAE.

Citește și: Dacia lansează primul model de autovehicul electric produs în România

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu a propus "organizarea unui Forum Economic bilateral pentru stimularea relaţiilor dintre actorii economici din cele două ţări şi a salutat organizarea în iulie 2020, la Bişkek, a primului Forum economic UE-Asia Centrală". De asemenea, oficialul român a propus intensificarea relaţiilor dintre camerele de comerţ şi industrie ale celor două ţări. Totodată, a fost discutată exploatarea posibilităţilor de cooperare în domeniul energiei, ministrul Aidarbekov evocând interesul ţării sale pentru construcţia de hidrocentrale.

Cei doi miniştri au discutat, totodată, despre dezvoltarea cadrului juridic bilateral, inclusiv pentru cooperarea în domeniul prevenirii şi răspunsului în situaţii de urgenţă. În egală măsură, a fost discutat potenţialul colaborării în domeniul culturii şi educaţiei, ministrul Aurescu prezentând oportunităţile de studiu în învăţământul superior românesc pentru studenţii kârgâzi.

Citeşte şi: BOMBĂ! Avocaţii mergeau cot la cot cu clienţii lor la licitaţiile deturnate - Avocaţi din Bucureşti şi Galaţi, printre inculpaţii din dosarul 'Executorii'

"Cei doi demnitari au apreciat că noua Strategie a UE pentru Asia Centrală, adoptată pe durata Preşedinţiei României la Consiliul UE, este un document robust, ce oferă oportunităţi sporite de diversificare a cooperării la nivel bilateral şi regional. Nu în ultimul rând, a fost abordată tema deschiderii unui consulat onorific al Republicii Kârgâze în România, interes al părţii kârgâze salutat de ministrul Aurescu. Totodată, ministrul Aidarbekov a acceptat cu plăcere invitaţia omologului său român de a efectua o vizită la Bucureşti", se mai menţionează în comunicatul MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.