Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: 'România este foarte îngrijorată de situaţia din Belarus'

Bogdan Aurescu

România susţine ideea unei liste cuprinzătoare de sancţiuni pentru regimul de la Minsk, în contextul tensiunilor din Belarus, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, înainte de întâlnirea informală în format Gymnich a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană, care are loc joi şi vineri, la Berlin, relatează Agerpres.

"România este foarte îngrijorată de situaţia din Belarus. Ne-am exprimat îngrijorările privind abuzurile regimului împotriva protestatarilor şi împotriva opoziţiei. De exemplu, ne preocupă recenta reţinere a unor reprezentanţi ai Consiliului de coordonare al opoziţiei şi a altor protestatari şi reînnoiesc azi apelul României pentru sancţiuni specifice împotriva celor responsabili de fraudă electorală şi pentru abuzuri contra manifestanţilor", a spus Aurescu.

El a adăugat că, "potrivit cifrelor prezentate de opoziţie, înaintea alegerilor, aproximativ 1.500 de persoane au fost arestate, după alegeri - în jur de 8.000 de persoane".

"Au spus şi că cinci oameni au murit, în timpul protestelor, 600 de persoane au fost rănite şi nu trebuie să uităm de cei 37 de prizonieri politici care încă sunt închişi în Belarus. Trebuie să continuăm să cerem eliberarea lor", a punctat ministrul.

Totodată, acesta a vorbit despre demersurile României de a susţine societatea civilă din această ţară.

"Vom discuta despre cum putem sprijini societatea civilă în Belarus şi voi face anunţul că am demarat procedurile pentru alocarea a 100.000 de euro din Fondul internaţional al României de Asistenţă pentru Dezvoltare, pentru susţinerea media independente şi a societăţii civile din Belarus", a arătat Aurescu.

Eventualele sancţiuni reprezintă unul dintre subiectele de pe agenda întâlnirii miniştrilor la Berlin. "Susţinem ideea unei liste cuprinzătoare de sancţiuni, iar acesta este un subiect de dezbatere azi", a afirmat Bogdan Aurescu.

Agenda discuţiilor reuniunii de la Berlin este amplă, fiind centrată pe dosare importante de politică externă a UE şi, totodată, determinată de evoluţiile recente din vecinătate. În cadrul sesiunilor de lucru, vor fi abordate situaţia din Belarus, relaţiile UE - Turcia, inclusiv în contextul tensiunilor din Mediterana de Est, şi relaţiile UE - Rusia. De asemenea, miniştrii vor avea discuţii pe tema impactului geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global prin raportare la rolul UE în plan internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.