Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe: 'Sunt convinsă că, solidari ca cetăţeni ai României, vom reuşi să depăşim toate dificultăţile'

MAE
Luminita Odobescu

Luminiţa Odobescu: Sunt convinsă că, solidari ca cetăţeni ai României, vom reuşi să depăşim toate dificultăţile

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi-a exprimat convingerea, într-un mesaj adresat de Ziua Naţională a României, că, solidari ca cetăţeni ai României, vom reuşi să depăşim toate dificultăţile, şi a arătat că are încredere în viitorul ţării noastre, relatează Agerpres.

"De Ziua Naţională a României, îmi face o deosebită plăcere să mă adresez românilor de pretutindeni şi să le transmit cele mai bune gânduri de sănătate, succes în activitatea profesională, bunăstare şi prosperitate. O fac pentru prima oară în calitate de ministru al afacerilor externe, cu conştiinţa că actul istoric de la 1 Decembrie 1918, reper fundamental pentru toţi românii, este, ca de fiecare dată, un moment special, de reafirmare a conştiinţei şi unităţii naţionale, a viziunii şi a obiectivelor fundamentale ale naţiunii române. Este un moment în care, reflectând asupra trecutului, privim cu încredere către viitor. Sunt convinsă că, solidari ca cetăţeni ai României, vom reuşi să depăşim toate dificultăţile şi am încredere în viitorul pe care îl construim împreună", a arătat ministrul de Externe, într-un comunicat de presă.

Luminiţa Odobescu a evidenţiat că ne apropiem de încheierea unui an caracterizat de un context internaţional complicat, cu crize şi tensiuni care uneori au fost mai vizibile decât evoluţiile pozitive.

Aceasta a amintit că, din perspectiva politicii externe a României, a fost un an marcat în primul rând de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

"Războiul din Ucraina continuă, determinând reaşezări pe termen lung şi făcând necesare răspunsuri pe care şi România a fost chemată să le dea, alături de aliaţii şi partenerii săi. În ceea ce ne priveşte, am reacţionat cu fermitate la aceste provocări fără precedent în istoria recentă. Cel mai important a fost sprijinul continuu şi multidimensional din partea ţării noastre pentru Ucraina si cetăţenii ucraineni. Ne-am adaptat constant demersurile politico-diplomatice, economice, financiare, umanitare, pentru a găsi cele mai bune căi de promovare a aplicării dreptului internaţional. Nu uităm nicio clipă că această criză este nu doar una regională, ci şi una globală, ce pune sub semnul întrebării valorile universale pe care este fondată ordinea internaţională bazată pe reguli", a adăugat ministrul.

Însă Europa nu este singurul continent afectat de crize, a adăugat şefa diplomaţiei.

"Acţiuni violente ameninţă pacea şi stabilitatea şi în alte regiuni de pe glob, cum este cazul Orientului Apropiat şi Africii Sub-sahariene. Şi acestea au impact asupra noastră, cum s-a dovedit a fi cazul atacului grupării Hamas asupra Statului Israel de la 7 octombrie 2023. România a condamnat imediat şi în termenii cei mai fermi acest atac terorist. Am susţinut eforturile diplomatice internaţionale pentru prevenirea unei escaladări regionale a conflictului, pentru eliberarea tuturor ostaticilor şi pentru protejarea civililor din enclavă. România a pledat pentru asigurarea unui flux continuu al ajutoarelor umanitare, pe care l-a considerat o necesitate imperativă. Am contribuit şi contribuim cu ajutoare umanitare esenţiale în cadrul unui efort comun european. Am depus eforturi complexe pentru evacuarea cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora. Îi felicit încă o dată pe cei care au fost implicaţi în aceste dificile operaţiuni, din Celula de criză şi din ambasadele noastre la Tel-Aviv, Amman, Cairo, precum şi din Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah. Am trecut astfel un test solicitant, ce demonstrează capacitatea noastră de a gestiona crize extrem de dificile", a explicat Luminiţa Odobescu.

Potrivit acesteia, contextul complex a scos în evidenţă excelenţa diplomaţiei române şi, din acest punct de vedere, 1 Decembrie este, poate, şi un prilej de celebrare, a profesionalismului şi dedicării care continuă să fie trăsături ale activităţii diplomaţiei noastre, ale unei politici externe consecvente şi predictibile, bazate pe promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cu respectarea dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

"Stau mărturie, din acest punct de vedere, două succese diplomatice înregistrate recent: preluarea de către România, prin delegatul permanent al ţării noastre la UNESCO, Simona Miculescu, a Preşedinţiei Conferinţei Generale a UNESCO, pentru o perioadă de doi ani, şi alegerea predecesorului meu, Bogdan Aurescu, în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, o premiera pentru Romania de la fondarea CIJ. Anul viitor, în 2024, vom marca 35 de ani de la recâştigarea libertăţii şi demnităţii poporului român. Astăzi, spre deosebire de momente precedente ale istoriei moderne a României, nu mai suntem singuri în faţa provocărilor cu care ne confruntăm. Facem parte din cea mai vizionară comunitate de state suverane, Uniunea Europeană, un spaţiu comun de valori democratice şi de prosperitate, şi din cea mai puternică alianţă de apărare colectivă, NATO. Pe această bază, Ministerul Afacerilor Externe continuă să îşi îndeplinească datoria faţă de cetăţenii români prin conduită şi acţiuni diplomatice dedicate aceluiaşi scop fundamental: protejarea şi promovarea valorilor, intereselor şi obiectivelor ţării noastre şi ale bunăstării şi securităţii cetăţenilor noştri. (...) Un gând special de apreciere se îndreaptă în acest moment aniversar către toţi românii din străinătate, pe care aş dori să îi asigur de întregul respect, al meu şi al colegilor mei. (...) La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români, oriunde v-aţi afla!", a transmis Luminiţa Odobescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.