Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: 'Discuţiile pe viitoarea PAC sunt esenţiale pentru a realiza un Plan Naţional Strategic benefic fermierilor noştri'

gov.ro
Adrian Oros

Discuţiile şi negocierile privind viitoarea Politică Agricolă Comună sunt esenţiale pentru a realiza un Plan Naţional Strategic benefic fermierilor noştri, industriei de procesare şi spaţiului rural, fără a neglija componenta de mediu şi cea socială, susţine ministrul Agriculturii, Adrian Oros, arată Agerpres.

"Am aterizat de curând la Luxemburg. Urmează două zile de negocieri decisive în cadrul Consiliului AgriFish. În această seară, vom analiza împreună cu echipa tehnică documentele rezultate din compromisul Preşedinţiei Portugheze cu Parlamentul European. Este nevoie de încheierea trialogului, de certitudini, dar şi de resurse just alocate, în condiţii realiste care să nu afecteze sustenabilitatea fermierilor. Pe agenda AgriFish sunt multe subiecte de interes pentru statele membre, însă cu siguranţă discuţiile şi negocierile privind viitoarea PAC sunt esenţiale pentru a realiza un Plan Naţional Strategic benefic fermierilor noştri, industriei de procesare şi spaţiului rural, fără a neglija componenta de mediu şi cea socială", a scris, duminică, pe Facebook, ministrul Agriculturii.

Eurodeputaţii şi reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord cu privire la noua Politică Agricolă Comună (PAC), destinată să "înverzească" agricultura europeană fără a afecta veniturile fermierilor, au anunţat Comisia Europeană şi mai multe surse parlamentare.

"Sunt foarte satisfăcut să pot să spun că am reuşit. Cu privire la anumite puncte, am fi dorit un rezultat diferit, dar pe ansamblu, cred că putem fi satisfăcuţi de acordul obţinut", a scris pe Twitter comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, citat de AFP şi Reuters.

Acordul a fost negociat de reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai statelor membre UE. Ambele părţi trebuie acum să aprobe acordul.

Cele 27 de state membre UE au căzut de acord în luna octombrie 2020 cu privire la o reformă a Politicii Agricole Comune care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub formă de subvenţii directe către fermieri. Însă, pentru aplicarea acestei reforme a PAC, statele membre trebuiau să ajungă la o înţelegere cu Parlamentul European.

Potrivit unui document consultat de Reuters, negociatorii celor două părţi au căzut de acord asupra unor reguli care obligă ţările membre UE să cheltuie 20% din plăţile directe către agricultori începând din 2023-2024, pentru a creşte la 25% din plăţi între 2025-2027, pentru aşa-numitele "eco-scheme" care protejează mediul. Textul final al acordului nu a fost încă publicat.

Noile reguli din Politica Agricolă Comună se vor aplica din 2023 şi nu acoperă Marea Britanie, ca urmare a ieşirii acestei ţări din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.